FacebookTwitterLinkedIn

Andrei Pitiș, investitor și fondator Simple Capital, a fost speaker în cadrul evenimentului Forbes CEE Forum 2020. Iată cele mai importante declarații ale sale:

Î: Ce trebuie să înțeleagă oamenii de afaceri din transformarea digitală?

Depinde cât de aproape este o persoană de o vedere de ansamblu. Sunt companii unde transformarea digitală se dă unui departament, de regulă de IT, care nu are o imagine de ansamblu asupra afacerii. Aici sunt niște oportunități de a implica oamenii cât mai de sus, la nivel de CEO, pentru a oferi o substanță acelei transfomări.

Digitalul e o formă de interacțiune folosită de toți oameni. De aceea eu aș vrea să interacționeze cu businessul meu. Dar poate fi și o formă de eficientizare a proceselor de lucru. Se poate face o digitalizare cu sens dacă se discută cu oameni care au o vedere de ansamblu asupra afacerii.

Un business digital nu are neapărat procesele interne digitalizate.

Î: Care este elementul esențial care l-ar putea determina pe un manager căruia îi este frică de tehnologie să facă pasul?

Acel manager care vrea să inițieze o schimbare trebuie să fie transparent  cu echipa pentru că oamenii ar putea să se teamă de roboții care vin să le ia jobul. Elementul de incertitudine poate să distrugă o echipă, de aceea managerul trebuie să comunice, să spună că e nevoie de o reducere de costuri și că peste un an vor fi, în loc de 100 de posturi, 70. Orice schimbare e întâmpinată cu rezistență, chiar de către oamenii inteligenți.

Discuțiile, strategia și motivele pentru care se face digitalizarea trebuie stabilite de către CEO nu pentru că el conduce, ci pentru că are o vedere de ansamblu asupra întregului business.

Foarte multe softuri corporate nu sunt făcute user friendly. Ei zic că utilizatorii sunt proști, dar o astfel de atitutine duce la pierderi pe termen lung. 

Firmele care fac astfel de sisteme nu se preocupă deloc de acel user experience al oamenilor care stau în spatele ecranelor. Conceptul nu este dezvoltat în România.

Digitalizarea înseamnă să folosești zi de zi produse de acest gen. E un proces care se întâmplă și oamenii vor realiza că realitatea e pe un ecran.

Î: Ce să nu faci în digitalizare?

Orice schimbare într-o întreprindere implică interacțiuni între oameni, mai ales în privința modului de lucru. Spre exemplu, la școală, programul „Săptămâna Altfel“ e o idee bună, dar nu s-au instruit în niciun fel profesorii și a ajuns o corvoadă pe care nu o face nimeni cum trebuie. La fel și digitalizarea – e o idee bună, dar fără change management poate să aibă rezultate proaste.

Î: Care a fost lecția pe care ați învățat-o în aceste 6 luni de pandemie?

Lucrând de acasă de multă vreme mi s-a confirmat faptul că se poate, dar dacă știi la ce lucrezi. Start-up-urile au nevoie de energia de început în care se formează echipa și e creativitea de la birou sau după, la o bere.

La nivel personal, m-am bucurat că am petrecut mai mult timp cu familia decât am făcut-o vreodată. Am realizat că avem o casă prea mică pentru patru adulți, au crescut și fetele. Iar acum cățelușul nostru a dezvoltat o fobie, de când am început să plecăm a devenit deprimat.

Înainte aveam separate noțiunile work-home, acum mă gândesc că ai o viață și o petreci și în chestii care îți aduc bani, și în chestii care îți bucură sufletul. Mi-a dispărut conceptul că acum sunt la birou, acum acasă. O oră avem o întâlnire de business, apoi o oră un prânz cu familia sau cu prietenii. Propun să fim în balanță cu noi înșine și să țesem activitățile de la serviciu cu cele de acasă.