FacebookTwitterLinkedIn

Cu un portofoliu care la sfârșitul anului 2015 cumula peste 7 miliarde de euro, BERD este unul dintre cei mai importanți investitori din România. Numai în 2017, 93% din totalul investiţiilor BERD au fost angajate în sectorul privat.

În ceea ce privește starea actuală a economiei locale, Mihnea Crăciun, directorul adjunct al BERD pentru România, și-a exprimat, în cadrul celei de-a cincea ediții a CEE Forum, îngrijorarea față de indicatorii de la nivel macroeconomic și a atras atenția că este nevoie urgentă de noi investiții.

„Lucrurile nu mai arată la fel de bine. Dacă proiectăm la nivel macro structura cheltuielilor la nivel de familii, vedem dimensiunea problemei. Și la nivel macro avem aceeași structură a PIB-ului, observăm aceeași tendință. Acesta e dominat în continuare de consum. Investițiile sunt neglijate. Inflația e primul dezechilibru care apare. Suntem preocupați și de creșterea deficitului de cont curent, care este pe la 5-6% și este în continuă creștere. Consumăm mult, mai mult decât producem. Importăm produse cu valoare adăugată și asta duce la o deteriorare a indicatorilor macroeconomici. Dacă continuăm așa, vom ajunge la o aterizare forțată și la o situație care va deveni nesustenabilă. Dacă nu facem datorii pentru a face investiții, nu facem decât să rostogolim un bulgăre de zăpadă care va deveni din ce în ce mai mare și foarte greu de manevrat”, susține Mihnea Crăciun.

În acest context, reprezentantul BERD este de părere că România trebuie să adopte un nou model de dezvoltare, argumentând că modelul economic trebuie schimbat pentru că există riscul ca țara să rămână în stadiul în care să nu se mai poată dezvolta pentru a trece la etapa următoare.

„Mă refer la investiții în infrastructură, educație, sănătate. Sectorul privat se poate dezvolta până la nivelul la care îi permite infrastructura națională. Dincolo de asta e greu să te dezvolți. Ar fi nevoie de o preocupare mai mare a sectorului public pentru infrastructură. Iar sectorul privat trebuie să fie mai preocupat de inovare”, a explicat directorul adjunct al BERD pentru România.

Mihnea Crăciun este de părere că, în ultimii ani, România a traversat o fază de dezvoltare punctuală, din moment ce unele zone din Transilvania s-au dezvoltat puternic, iar cele din Moldova s-au dezvoltat punctual. Această dezvoltare punctuală poate fi explicată prin faptul că Moldova este mai puțin dezvoltată deoarece este izolată de restul țării, fiind în mod cert dezavantajată de infrastructura deficitară. Dezvoltarea a fost punctuală în orașe precum Iași și în sectorul serviciilor. Pentru companiile din această regiune este dificil să aibă producție, dacă nu au posibilitatea să o transporte, consideră Mihnea Crăciun. Acest fapt generează dezechilibre, iar creșterea economică dintr-o anumită zonă nu este diseminată într-un areal mai larg. Nu toate categoriile sociale beneficiază de pe urma creșterii economice, iar, în mod paradoxal, pentru o țară cu o viteză de creștere atât de mare, imigrația este un fenomen vizibil.

Strategia BERD este revizuită la fiecare patru ani, iar printre pilonii ei se numără competitivitatea sectorului privat, dezvoltarea piețelor de capital și dezvoltarea infrastructurii. În ultima perioadă, BERD s-a concentrat foarte mult pe sectorul privat. Cu toate că, în mod normal, 60-70% din  investiții se îndreptau către sectorul privat, anul trecut a fost atins un record al investițiilor BERD în sectorul privat, de 93%.

„Asta ne bucură pentru că suntem aproape de businessurile locale. Suntem aproape de antreprenori. În același timp, această situație reflectă o diminuare a interesului pentru investiții publice. Doar 7% proiecte cu sectorul de stat este foarte puțin. În contextul în care toată lumea consideră infrastructura una dintre principalele necesități ale României, faptul că nu se întâmplă mare lucru este o mare problemă”, a subliniat Mihnea Crăciun.

Criza i-a determinat pe antreprenorii români să ajungă la maturitate și să adopte strategii de business mai adecvate, iar Mihnea Crăciun speră ca BERD să fie și în viitor la fel de activ în ceea ce privește sectorul privat.

„Încercăm să susținem și produsele de piață de capital, cum a fost cazul Băncii Transilvania. Și încercăm să susținem piața de capital prin participarea la listări. Îmi place să cred că vor apărea și proiecte publice la care vom participa și cred că, la cât de mari sunt nevoile în economia românească, este loc pentru toată lumea. Aș vrea să văd mai multe investiții publice”, a conchis Mihnea Crăciun.