Cautare
, Staff

Imobiliare |
|

Forbes Best Offices Hubs 2018, Locul 2: Stabilitatea din Pompeiu

Ceea ce până acum câtva timp părea o iluzie este acum un fapt obișnuit: Dimitrie Pompeiu este o zonă extrem de respectabilă pe piața birourilor.
116 bestoffice 02 Dimitrie Pompeiu

Globalworth Campus I (29.400 de metri pătrați închiriabili) este unul dintre cele doar șapte imobile finalizate anul trecut pe piața spațiilor de birouri din București, care au adăugat 140.000 de metri pătrați la cei aproximativ 2,5 milioane de metri pătrați. Aceasta clădire a ajutat atât proprietarul, Globalworth Real Estate Investment, unul dintre principalii investitori imobiliari de pe piața din România, cât și zona, Dimitrie Pompeiu, să-și consolideze poziția.

Dimitrie Pompeiu s-a menținut în acest an pe locul al doilea în Forbes Best Offices Hubs datorită stocului disponibil la finele anului trecut, de 387.000 de metri pătrați, dintre care aproximativ 60% sunt spații verzi și care are o rată de neocupare destul de bună, de 8%, conform datelor JLL România. L-a mai ajutat faptul că, anul viitor, va adăuga la această suprafață 67.000 de metri pătrați, iar anul trecut procentul din cererea totală din București, la 9 luni, era de 15%, cu care era pe locul al doilea, alături de Central Business District (CBD), fiind depășiți de Calea Floreasca – Barbu Văcărescu (23%).

Datele Knight Frank România indică un stoc de 304.000 de metri pătrați, dar, din care doar 21% sunt spații verzi. În acest caz îl potențează rata de neocupare, care este de 6%, livrările pentru acest an, de 29.400 de metri pătrați, și cererea de anul trecut, care a fost de 36.800 de metri pătrați.

Astfel, mai sunt puține amintiri din fostul hub industrial al perioadei comuniste. Înainte de 1989, aici, fabricile Conect produceau conectori pentru electronice, Feper realiza echipamente periferice, iar la acestea se adăugau Fabrica de Cinescoape și Televizoare, Fabrica de Calculatoare și IIRUC.

Globalworth își dispută piața din Dimitrie Pompeiu cu Genesis Development, controlată de Liviu Tudor, și Immofinanz, fondul austriac de investiții cu experiență de piața din România. Globalworth va deține, din acest an, patru clădiri de birouri în acest hub. Pe lângă Globalworth Campus I, acesta mai deține în Dimitrie Pompeiu BOB Tower și BOC Tower (Underground), la care va adăuga Globalworth Campus II. Pentru moment, Globalworth a luat un mic avans, în condițiile în care a semnat un contract de închiriere cu Amazon, care a investit în România 40 de milioane de euro, pentru dezvoltarea tehnologiilor de ultimă generație, într-un centru localizat la Iași, având deja 600 de angajați. Gigantul global al retail-ul online, care l-a făcut pe Jeff Bezos cel mai bogat om din istorie, la începutul acestui an, a semnat pentru închirierea unei suprafețe mari, de 13.500 de metri pătrați. În această suprafață, Amazon plănuiește să găzduiască 1.300 de angajați, fiind în plin proces de recrutare.

Genesis Development a punctat, anul trecut, prin prelungirea contractului de închiriere din Novo Park cu Luxoft, până în 2025, și prin achiziționarea a încă 2.377 de metri pătrați de către HP, care este cel mai mare chiriaș, cu o suprafață de 29.000 de metri pătrați. Complexul Novo Park este format din șapte clădiri cu o suprafață utilă totală de 75.000 de metri pătrați de spații de birouri clasa A. Doar Immofinanz a fost mai puțin activ în zonă, însă a continuat să-și administreze suprafața impresionată, de 190.000 de metri pătrați, pe care o deține în zonă.

Potrivit unui studiu al CBRE, în primele trei trimestre ale anului trecut, zona Pipera, care include Dimitrie Pompeiu, a atras 35% din cererea de închiriere din București, al cărui total s-a ridicat la 251.000 de metri pătrați. Aceasta a fost urmată de CBD, care a atras 22% din suprafața închiriată pe piața spațiilor de birouri din București, în 2017. CBD-ul a depășit Centrul și Vestul Capitalei, fiecare dintre aceste din urmă zone reprezentând 17% din total. Cele mai puține tranzacții, 9% din total, s-au încheiat în Nordul Bucureștiului (include Piața Presei Libere, Băneasa și Bucureștii Noi).

În Pipera, din care face parte și Dimitrie Pompeiu, suprafața disponibilă era de 691.000 de metri pătrați, la finele celui de-al treilea trimestru al anului trecut, pentru care rata de neocupare reprezenta 15%, conform raportului CBRE.

Valoarea chiriilor în Dimitrie Pompeiu este, lunar, între 11 euro/mp și 13 euro/mp, potrivit unui raport al KFR. Nivelul este similar cu cel de 13,5 euro/mp/lună, din raportul CBRE.

 

Citește: Forbes Best Offices Hubs 2018

 

Clădiri reprezentative

Iride Business Park

Dezvoltator imobiliar: RED Management

Proprietar actual: Immofinanz

Suprafața închiriabilă: 190.000 mp

An finalizare: 2004

 

Novo Park

Dezvoltator imobiliar: Genesis Development

Proprietar actual: Genesis Development

Suprafața închiriabilă: 75.000 mp

An finalizare: 2004

 

BOB Tower și BOC Tower (Underground)

Dezvoltator imobiliar: Oameni de afaceri britanici și greci

Proprietar actual: Globalworth

Suprafața închiriabilă: 80.000 mp

An finalizare: 2009

 

Hermes Business Campus

Dezvoltator imobiliar: Atenor

Proprietar actual: Atenor

Suprafața închiriabilă: 18.000 mp

An finalizare: 2014

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii