Cautare
, Staff

Imobiliare |
|

Forbes Best Offices Hubs 2018, Locul 13: Băneasa – O zonă exclusivistă. Sau nu

Băneasa rămâne o zonă exclusivistă. Mult prea exclusivistă. Mult. Atât de exclusivistă că nu mai atrage pe nimeni.
154 bestoffice 13 Baneasa

Dintr-unul dintre cele mai exclusiviste și mai atractive hub-uri de birouri, Băneasa, situată în nordul extrem al Bucureștiului, a devenit una dintre cele mai ocolite zone. Atât de către companii, cât și, implicit, de dezvoltatorii imobiliari.

Consultanții JLL România au „găsit” în acest hub o suprafață totală de birouri de 96.500 de metri pătrați, din care 80% sunt considerați spații verzi de o calitate ridicată. Cei de la Knight Frank Romania (KFR) au măsurat în Băneasa 115.000 de metri pătrați, la finele anului trecut, din care jumătate erau certificați drept spații verzi. Se consideră că asemenea spații scad mult din costurile de întreținere, deci ar trebui să fie un mare plus pentru zonă.

Și sunt, în imaginea de ansamblu – arată bine.

Doar că, în ritmul dinamic în care trăim, managerii de companii nu pot lua în calcul doar acest aspect, în condițiile în care o calitate la fel de bună o pot găsi și în alte zone. Iar alte zone, precum vedetele pieței birourilor – Calea Floreasca-Barbu Văcărescu și Centru-Vest, sunt mai bine poziționate în ceea ce privește infrastructura de transport în comun și apropierea față de punctele de interes pentru companii.

Astfel, rata de neocupare în Băneasa este ridicată. Consultanții de la KFR au calculat-o la 15%, în schimb, cei de la JLL România susțin că ajunge la 22%. În aceste condiții, activitatea de închiriere este limitată, anul trecut fiind tranzacționați 3.000 de metri pătrați, potrivit datelor KFR. Nivelul a fost similar cu cel din Est, deși oferta este cu aproape 80% mai mare în Băneasa.

În aceste condiții, valoarea chiriilor în Băneasa este la un nivel mediu, fiind, lunar, între 12 euro/mp și 14 euro/mp, potrivit unui raport KFR.

În plus, de ani buni, în zonă nu a mai început construirea niciunui imobil de birouri, ritm care se menține și în acest an. Iar cele care erau anunțate au fost stopate. Băneasa Business&Technology Park, ansamblul de clădiri de birouri din proiectul multifuncțional Băneasa City (include un ansamblu rezidențial de lux și celebrul parc de retail Băneasa Shopping City), a rămas la prima fază, stadiul de la inaugurarea din 2008, de 30.000 de metri pătrați de spații de birouri clasă A și A+, distribuiți în două clădiri. Dezvoltatorul, controlat de omul de afaceri Gabriel Popoviciu, anunța că plănuiește construirea a 11 clădiri. Băneasa City este amplasat pe o suprafață de 174 de hectare, parte a unei ferme deținute anterior de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară.

„Vinovată” de această situație din Băneasa este considerată a fi Willbrook Platinum Business & Convention Center, în care dintr-o suprafață de 65.000 de metri pătrați desfășurați, 38.000 de metri pătrați sunt doar pentru birouri. Imobilul dezvoltat de Willbrook International răspunde la unele dintre cele mai ridicate standarde de calitate, dar este mult prea departe de București. Într-o oră de vârf aici ajung mai repede cei din Ploiești decât cei din aria centrală a Capitalei.

Alte clădiri echilibrează balanța. Parcul de birouri Victoria Park, dezvoltat de belgienii de la Liebrecht&WooD și achiziționat de fondul de investiții austriac Immofinanz, are un grad de ocupare ridicat, iar printre chiriași se află Grupul Media Camina (Radio Zu și Radio Romantic), Syngenta Agro și SIVECO România. Un alt chiriaș important al acesteia este compania de Big4 KPMG, care are închiriați aici aproximativ 6.400 de metri pătrați.

 

Citește: Forbes Best Offices Hubs 2018

 

Clădiri reprezentative

Băneasa Business & Tehnology Park

Dezvoltator: Băneasa Developments

Proprietar actual: Băneasa Developments

Suprafață: 26.000 mp

An finalizare: 2008

 

Victoria Park

Dezvoltator: Liebrecht&WooD

Proprietar actual: Immofinanz

Suprafață închiriabilă: 16.628 mp

An finalizare: 2007

 

Willbrook Platinum Business & Convention Center

Dezvoltator: Willbrook International

Proprietar actual: Willbrook International

Suprafață închiriabilă: 38.000 mp

An finalizare: 2011

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii