Cautare
, Staff

Editor-in-Chief Forbes România

Afaceri |
|

Forbes 500 2015: Locul 1 – Ion Țiriac

Cel mai cunoscut om de afaceri autohton a revenit în atenţia românilor mai intens ca niciodată.
Ion Țiriac

Ion Țiriac, 76 de ani

5,4 miliarde de lei

București

Auto, imobiliare, financiar

 

Dacă am face un top al aparițiilor numelui Țiriac în media românească și internațională, probabil că ultimul an și jumătate ar reprezenta un ma­xim care cu greu putea fi imaginat în urmă cu cinci sau șase ani, când românul care a mizat pe consum părea îngenuncheat de criză: vânzările de mașini se prăbușiseră, creditarea dispăruse, iar imobiliarele mergeau din rău în mai rău.

În ultimul an și jumătate, Ion Țiriac a făcut de toate. Și-a relansat muzeul care conține o parte din portofoliul său de mașini de colecție, pe care l-a îmbunătățit cu alte câteva zeci de exemplare, și-a vândut acțiunile la Unicredit Țiriac Bank, a cumpărat participațiile unora dintre partenerii săi la anumite proiecte imobiliare, a anunțat că va dezvolta o rețea de 200 de benzinării și a preluat de la Călin Popescu Tăriceanu spațiul pe care îl ocupa dealerul Ford din zona Băneasa.

VEZI AICI PROFILUL LUI ION ȚIRIAC

Însă, dincolo de toate acestea, în ultimul an și jumătate, Ion Țiriac a vorbit. Mult și pe aproape orice temă: Simona Halep, fonduri euro­pene, politică, infrastructură, Euro 2020, Metro, vânătoarea de la Balc, DNA sau criza imigranților. Aproape niciu­nul dintre subiectele zilei nu i-a scăpat omului de afaceri, care a fost mai deschis ca nici­odată cu ziariștii de televiziu­ne. Iar ziariștii de televiziune sunt, la rândul lor, generoși cu omul de afaceri, deoarece fiecare apariție a lui Țiriac aduce creșteri de audiență.

Apreciat și disprețuit de­opotrivă, Ion Țiriac rămâne unul dintre cei mai emble­matici oameni de afaceri români din istorie, fiind singurul care a avut curajul și puterea să își pună numele pe firmamentul unei bănci, după Iacob Marmorosch, cel care crease în anii ‘20 cea mai puternică bancă comercială din România. După recenta vânzare a acțiunilor sale către Unicredit pentru o sumă estimată de către un raport al Ernst & Young la 700 de milioane de euro, numele Țiriac a dispărut din titulatura băncii pe care o fondase în anul 1991.

Cu toate acestea, numele omului de afaceri va rămâne activ în domeniul financiar, în sectorul asigurărilor, prin intermediul companiei Allianz-Țiriac, apărută prin achiziția de către gigantul german a pachetului majoritar de acțiuni al com­paniei Asigurări Ion Țiriac, în anul 2000.

Un alt pilon al afacerilor din România ale lui Ion Țiriac au fost mașinile. Practic, omul de afaceri a adus în România mărcile grupu­lui Daimler și Ford, dar și mărcile Mitsubishi, Hyundai, Jaguar și Land Rover. Ulterior, prin intrarea în mod direct a germanilor și americani­lor pe piața locală, omul de afaceri a fost recom­pensat pentru a renunța la activitatea de import, continuând să fie unul dintre cei mai importanți comercianți de mașini din România. Rămânând în zona comerțului, Țiriac este cel care a convins la jumătatea anilor ‘90 grupul german Metro să devină primul mare jucător internațional care a mizat pe piața locală, omul de afaceri fiind încă de la înființare unul dintre acționarii minoritari ai Metro Cash & Carry România, o companie care la un moment dat domina comerțul modern românesc. Una dintre cele mai puternice divizii ale Țiriac Holdings rămâne cea imobiliară, omul de afa­ceri achiziționând suprafețe importante de teren încă de la începutul anilor ’90, dar nu în scopuri speculative, ci pentru dezvoltări imobilia­re. Printre proiectele Țiriac Imobiliare se numără ansam­blurile rezidențiale Residenz și Stejarii, dar și proiecte de centre comerciale, industriale și clădiri de birouri.

Ion Ţiriac a fost primul român care a apărut în 2007 în clasamentul miliardarilor din întreaga lume alcătuit de ediția americană a revistei Forbes, ocupând locul 840 dintr-un total de 946 de persoane. Averea sa era atunci estimată la 1,1 miliarde de dolari și lua în calcul doar informațiile publice, având în vedere că omul de afaceri nu a dorit să ofere alte detalii legate de activele sale din afara României, cu excepția turneelor de tenis.

Având în vedere problemele cu justiția ale celor mai mulți dintre bogații României și în lipsa unor unicorni care să apară peste noapte din IT-ul românesc, pare greu de crezut că l-ar putea detrona cineva, pe termen mediu, pe Ion Țiriac din poziția de cel mai bogat român. Semn că po­vestea numelui Țiriac merge mai departe.

VEZI CARE A FOST AVEREA LUI ION ȚIRIAC ÎNTRE ANII 2012 – 2014:

AVEREA LUI ION ȚIRIAC ÎN 2012

AVEREA LUI ION ȚIRIAC ÎN 2013

AVEREA LUI ION ȚIRIAC ÎN 2014

VEZI AICI MAI MULTE ȘTIRI DESPRE ION ȚIRIAC

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii