Ion Țiriac, 75 de ani
950 de milioane de euro
București
Auto, imobiliare, banking, asigurări
Sportul e acum doar o parte a vieții sale – el organizează turneul de la Madrid – restul fiind ocupat de afaceri din domenii diverse, deoarece a investit în auto, servicii financiare, imobiliare, leasing și transport aerian. Astfel, Țiriac Holdings reuneşte peste 40 de companii private autohtone.
În 1994 a fondat Asigurări Ion Ţiriac, pentru ca, șase ani mai târziu, să vândă jumătate din aceasta companiei de servicii financiare Allianz. UniCredit Ţiriac Bank a apărut în 2007 prin fuziunea UniCredit România, HVB Bank România şi Banca Ţiriac. UniCredit Ţiriac Bank a înregistrat un profit net consolidat de 87,7 milioane lei, iar veniturile operaţionale consolidate s-au plasat la 1,5 miliarde lei, la sfârşitul anului 2013. În 2014 au apărut zvonuri conform cărora ar vinde participaţia sa de 45,059% din titlurile UniCredit Ţiriac Bank către grupul italian UniCredit, acţionar majoritar al băncii.
VEZI AICI PROFILUL LUI ION ȚIRIAC
Valoarea vehiculată a fost de 700 de milioane de euro. Afacerile sale din domeniile auto și-au revenit după ce păreau că se prăbușesc odată cu scăderea din timpul crizei. Ţiriac Auto rămâne un pilon important al grupului Ţiriac şi cel mai mare dealer auto de pe piaţa locală.
Anul trecut s-a încheiat cu o majorare de capital social cu aproape 6,5 milioane de euro, iar compania a înregistrat în 2013 o cifră de afaceri de peste 125 milioane de euro şi pierderi nete de 2 milioane de euro. Țiriac controlează trei importatori auto: Hyundai Auto România, Premium Auto şi M Car Trading. Tot anul acesta, și-a majorat participaţia în cadrul dealerului auto din Cluj RMB Inter Auto, ajungând la 70%. Afacerile acestuia sunt de 23 de milioane de euro. Anul 2013 a fost bogat pentru omul de afaceri, deoarece a adus concretizarea a trei noi proiecte: un country club început în timpul crizei, un muzeu al mașinilor și punerea pe picioare a unei noi companii.
Omul de afaceri a investit în zona de agrement și imobiliară prin complexul Stejarii Country Club, care se întinde pe 22.000 de metri pătrați, la intrarea în București, și cuprinde centre de sport, un spa, terenuri de sport, un teren de golf și, în curând, și un nou restaurant. Muzeul mașinilor sale de colecție, din care deține 300 de modele, cuprinde una dintre cele mai spectaculoase colecţii de Rolls Royce din Europa, iar printre exponate se află și șase limuzine Rolls Royce Phantom fabricate până în anii ‘60, inclusiv un Phantom 4, care a fost creat în doar 16 exemplare şi toate vândute numai Caselor Regale.
Un alt proiect recent este divizia de energie a Ţiriac Holdings, care cuprinde din 2012 şi Oil Energy Trading, companie specializată în comerţul cu produse petroliere. Anul trecut aceasta a avut, cu afaceri 30 de milioane de euro, rezultate semnificativ mai bune decât în primul an de funcţionare.
Țiriac a fost primul român care a intrat în topul american al celor mai bogați oameni din lume realizat de revista Forbes. În 2007 el reușea această performanță, fiind evaluat la 1,1 miliarde de dolari, pe locul 840.
VEZI CARE A FOST AVEREA LUI ION ȚIRIAC ÎNTRE ANII 2012 – 2015: