Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Topuri |
|

Forbes 500 Miliardari 2013: Locul 1 – Ioan Niculae

Ioan Niculae și-a luat în serios rolul de cel mai bogat român: a continuat investiţiile pentru a deveni independent din punct de vedere energetic și a constituit o replică locală la influentul consiliu al investitorilor străini.
Ioan Niculae

Ioan Niculae, 59 de ani

1.100 de milioane de euro

București

Chimie, agricultură, energie, turism

Ioan Niculae nu se încadrează în portretul-robot al românilor foarte bogați. Nu evită niciodată răspunsurile și nici nu se chinuie să fie low-profile. Nu se ferește să vorbească despre primul milion sau despre profiturile de zeci de milioane de euro pe care le obține anual. Însă anul acesta a marcat un record de apariții în media pentru el. E drept, la asta a contribuit și faptul că este proprietarul clubului de fotbal Astra Giurgiu, privit în ultimii doi ani ca singurul capabil să pună probleme în campionat liderului detașat, Steaua București.

Dar motivul principal pentru prezența tot mai frecventă a lui Niculae în presă este cu totul altul. Cel mai nou pariu al omului de afaceri se numește Consiliul Investitorilor Români și ar trebui să fie un fel de voce comună a capitalului autohton, după modelul de succes reprezentat de Consiliul Investitorilor Străini, o organizație înființată în urmă cu 15 ani și care a ajuns, în timp, una dintre cele mai influente asociații profesionale din țară.

Anul acesta a reprezentat pentru Niculae, un om de afaceri acuzat în repetate rânduri de faptul că a primit gaz ieftin din partea statului român pentru combinatele de îngrășăminte chimice din cadrul grupului InterAgro, încă un pas spre independența energetică la care visează de multă vreme.

VEZI AICI PROFILUL LUI IOAN NICULAE

„Cred că spre sfârșitul anului viitor s-ar putea întâmpla asta”, afirmă Niculae. Motivația este evidentă: îngrășămintele chimice reprezintă cam două treimi din afacerile grupului InterAgro, iar gazele reprezintă mai mult de două treimi din costurile de producție. Practic, Niculae a bătut deja palma cu rușii de la Gazprom, cu care s-a asociat în cadrul companiei InterGaz Est, dar planurile omului de afaceri vizează investiții de sute de milioane de euro în construirea mai multor centrale în cogenerare, precum și a uneia de mare capacitate, în ciclu combinat, la Făgăraș.

În total, aceste centrale ar aduce grupului o capacitate de producție de peste 500 MWh.

Niculae nu a neglijat nici agricultura, fiind cel mai mare deținător de teren agricol. În plus, spațiile de depozitare de peste 1,2 milioane de tone îi asigură confortul de a aștepta prețurile cele mai avantajoase pentru a vinde.

Grupul InterAgro include și activități în zootehnie, fabrici de ulei, de pâine și produse de patiserie, de preparate din carne, de procesare tutu sau bioetanol, dar și două hoteluri. De altfel, anul 2013 a marcat finalizarea unei investiții de 10 milioane de euro în transformarea hotelului de patru stele Carmen din Venus într-unul de cinci stele, redenumit Inter, dar și deschiderea unei fabrici de procesare a uleiului de 35 de milioane de euro, la Zimnicea.

Dincolo de investiții, însă, anul 2013 a marcat o altă premieră pentru Niculae: intrarea în spotul reflectoarelor a uneia dintre fiicele omului de afaceri, Adina, semn că cel mai bogat român și-a calculat deja mutările mult dincolo de momentul în care va fi ajuns deja independent din punct de vedere energetic.

VEZI CARE A FOST AVEREA LUI IOAN NICULAE ÎNTRE ANII 2012 – 2015:

AVEREA LUI IOAN NICULAE ÎN 2012

AVEREA LUI IOAN NICULAE ÎN 2014

AVEREA LUI IOAN NICULAE ÎN 2015

VEZI AICI ALTE ȘTIRI DESPRE IOAN NICULAE

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii