FacebookTwitterLinkedIn

Dorinel Umbrărescu, 51 de ani

360-380 de milioane €

Bacău

Infrastructură rutieră, transporturi

Dorinel Umbrărescu, alături de soția sa Mirela, controlează companiile UMB Spedition și Tehnostrade. Anul trecut, veniturile Tehnostrade au revenit pe creștere până la nivelul de 136 de milioane de euro. Și profiturile au avut aceeași logică, acestea ajungând a aproape 30 de milioane de euro. Cu aceste cifre, Tehnostrade se apropie de nivelul record din 2009. Cumulate, veniturile și profitu­rile Tehnostrade și UMB Spedition ating cifre impresionante. Astfel, companiile familiei Umbrărescu au avut anul trecut o cifră de afaceri cumulată de peste 320 de milioane de euro, cu circa 25% mai mult decât în 2010. Iar profiturile s-au apropiat de 70 de milioane de euro. Cu aceste cifre, Umbrărescu este probabil cel mai mare constructor român.

VEZI AICI PROFILUL LUI DORINEL UMBRĂRESCU

Umbrărescu este unul dintre oamenii de afaceri cunoscuți drept „regii asfaltului”, alături de Costel Cășuneanu și Nelu Iordache. Toate aceste nume au fost legate de mediul guvernamen­tal, indiferent de culoarea politică a puterii. Pe vremea guvernării PSD, creșterea averii lui Umbărescu era pusă pe seama legături­lor cu fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea. Însă companiile omului de afaceri au crescut spectaculos și în timpul fostei guvernări PDL.

Dorinel Umbrărescu și Nelu Iordache (proprietarul Romstrade) au avut contracte cu Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) în valoare de 400 de milioane de euro, adică un sfert din sumele cheltuite de această instituție pentru șosele și autostrăzi.

Omul de afaceri băcăuan este principa­lul beneficiar al acestor plăți, prin Spedition UMB. Proiectele pentru care a câștigat acești bani sunt construcția Autostrăzii Moara Vlăsiei-Ploiești, reabilitarea DN 12 și lucrări de deszăpezire. Spedition UMB a încasat trei sferuri din cheltuielile totale ale CNADNR, adică aproape 300 de mili­oane de euro. Comparând cu cifrele de la Ministerul de Finanțe, este posibil ca acești bani să reprezinte și o parte din venitu­rile Tehnostrade, cealaltă companie a lui Umbrărescu. Ca un reper, Bechtel a încasat doar 132 milioane de euro.

Pe de altă parte, Bacăul pare un fief al dezvoltatorilor de infrastructură și al per­sonajelor cu influență politică. Din același oraș provin atât Costel Cășuneanu, cât și frații Sechelariu sau liderul PSD Viorel Hrebenciuc. Ușor de bănuit că între cei enumerați mai sus au fost invocate deseori legături. Sergiu Sechelariu a fost secratar de stat în Ministerul Transporturilor pe vremea lui Miron Mitrea, iar Dumitru Sechelariu a fost primarul orașului.

VEZI CARE A FOST AVEREA LUI DORINEL UMBRĂRESCU ÎNTRE ANII 2013 – 2015:

AVEREA LUI DORINEL UMBRĂRESCU ÎN 2013

AVEREA LUI DORINEL UMBRĂRESCU ÎN 2014

AVEREA LUI DORINEL UMBRĂRESCU ÎN 2015

VEZI AICI MAI MULTE ȘTIRI DESPRE DORINEL UMBRĂRESCU