FacebookTwitterLinkedIn

Florin și Măriuca Talpeș

530 de milioane de lei

București

IT

Florin Talpeș împreună cu soția sa, Măriuca, au pus bazele afacerilor în IT la începutul anilor 1990. Mai întâi, a fost Softwin, apoi AVX, iar în 2007 a apărut Bitdefender. Cei doi nu au avut niciodată planuri mărunte, iar acum țintesc să poată lista compania la o bursă specializată pe zona de hi-tech.

VEZI AICI PROFILUL FAMILIEI TALPEȘ

În opinia lui Florin Talpeș, viitorul este extrem de „luminos” pentru zona de hi-tech și vor apărea, în următorii ani, schimbări spectaculoase privind modul în care funcționează companiile. „Am constatat că, în ultimii cinci ani, au apărut startupuri care merg foarte bine în zona pe care, greșit, o numim outsourcing. Eu o numesc «de servicii». Iar partea de servicii se dezvoltă fenomenal”, a mai spus Florin Talpeș. El este de părere că, în zona de IT, există trei direcții de dezvoltare majoră. Prima este reprezentată de serviciile de IT, care se dezvoltă masiv pe plan local. A doua este dată de serviciile de dezvoltare software. „Industria asta va crește foarte mult în viitor, dacă ne uităm la raportul cerereofertă; la trei posturi deschise în zona de software sunt doar doi candidați. De aici vine o creștere de salarii, sustenabilă, pentru că e dată de raportul cerere–ofertă”, a subliniat CEO-ul Bitdefender. În ceea ce privește cea de-a treia direcție, aceasta este legată de dezvoltarea de produse în zona de hi-tech sub marcă proprie și distribuția lor internațională. Iar una dintre problemele pe care Florin Talpeș le-a observat la companiile autohtone este aceea că „dorința de a merge sub marcă proprie pe plan internațional se lovește imediat de incapacitatea de a găsi oamenii care să te ducă acolo. Bugetul de vânzări și marketing al unei companii în IT poate depăși 50% din bugetul companiei”. Dar cum a început povestea companiei care ar putea deveni primul unicorn (companie care ajunge la o valoare de piață de peste un miliard de dolari) românesc?

Licențiați în matematică, soții Talpeș și-au dat demisia de la Institutul de Tehnică de Calcul imediat după Revoluție și au pus bazele unei firme. Astfel că, în octombrie 1990, apărea Softwin, iar pe la începutul anilor 2000 firma lor s-a poziționat drept unul dintre liderii pieței de securitate IT/cybersecurity, primind premii importante, printre care Nobelul informaticii „IST Prize”. Pentru Bitdefender, rezultatele financiare înregistrate de filialele din străinătate nu au fost niciodată făcute publice de vreunul din oficialii grupului. Practic, singura entitate pentru care există informații financiare este Bitdefender SRL, a cărei cifră de afaceri a crescut de la circa 100 de milioane de lei în 2009 la peste 250 de milioane de lei în 2014. În același timp, profitul net al companiei a crescut de la 8,5 milioane de lei la peste 16 milioane de lei în aceeași perioadă. Pentru acest an, compania estimează o creștere de peste 50% a afacerilor.

Anul trecut, compania controlată de soții Talpeș a ocupat locul 3 în clasamentul companiilor exportatoare de servicii informatice și de media, dintr-un total de 681 de societăți care au raportat astfel de servicii, potrivit datelor furnizate de Banca Națională a României. În ceea ce privește această entitate, planurile sunt ambițioase, Florin Talpeș anunțând în primăvara acestui an, într-un interviu pentru „Forbes România“ că estimează ca în următorii șase ani Bitdefender SRL să devină unul dintre cei mai mari exportatori români.

VEZI CARE A FOST AVEREA FAMILIEI TALPEȘ ÎNTRE ANII 2012-2014

AVEREA FAMILIEI TALPEȘ ÎN 2012

AVEREA FAMILIEI TALPEȘ ÎN 2013

AVEREA FAMILIEI TALPEȘ ÎN 2014

VEZI AICI MAI MULTE ȘTIRI DESPRE FAMILIA TALPEȘ