Cautare
, Contributor

Forbes.com

Topuri |
|

Forbes 400: cei mai bogați americani în 2014

Bill Gates este cel mai bogat american pentru al 21-lea an consecutiv, cu o avere netă de 81 de miliarde de dolari, conform celei mai recente ediții a topului Forbes 400.
SUA dolari

Averea celor mai bogați americani  creşte pe zi ce trece, scrie forbes.com.  Acest lucru a făcut mai dificil ca oricând pentru alţi antreprenori să li se alăture în top: suma minimă cu care au intrat în topul Forbes 400 în acest an este de 1,55 miliarde de dolari, cea mai mare de când Forbes a început acest clasament, în anul 1982. Anul trecut, aceasta a fost de 1,3 miliarde de dolari.

Bill Gates este cel mai bogat american pentru al 21-lea an consecutiv, cu o avere netă de 81 de miliarde de dolari. Dar cota Microsoft, compania de software pe care a co-fondat-o, înseamnă mai puțin de 20% din averea sa totală. Prietenul său, Warren Buffet, directorul executiv Berkshire Hathaway, ocupă locul doi în topul celor 400 (este numărul 2 din 2001), cu o avere netă de 67 de miliarde de dolari. Larry Ellison, care tocmai a anunțat că va renunța la rolul de CEO de la Oracle, firma de software pe care a fondat-o, ocupă locul trei cu o valoare netă de 50 miliarde de dolari.

Co-fondatorul și CEO al Facebook, Mark Zuckerberg, este acum a 11-a cea mai bogată persoană din SUA și averea sa a crescut cel mai mult de anul trecut : 34 miliarde de dolari, cu 15 miliarde de dolari mai mult decât anul trecut, datorită creșterii prețului acţiunilor Facebook. Ca procent, în schimb,  Nick Woodman, fondatorul companiei de camere video portabile GoPro, a avansat cel mai mult, cu o creștere de 200% a valorii sale nete față de anul trecut, la 3,9 miliarde de dolari. GoPro a fost listată în iunie; din ce în ce mai mulţi cumpără camere GoPro și le montează pe căști de ciclism, plăci de surf, echipamente de scufundări şi multe altele.

Top 10 miliardari americani

  1. Bill Gates – 81 miliarde de dolari
  2. Warren Buffet – 67 miliarde de dolari
  3. Larry Ellison – 50 miliarde de dolari
  4. Charles Koch  – 42 miliarde de dolari
  5. David Koch – 42 miliarde de dolari
  6. Christy Walton – 38 miliarde de dolari
  7. Jim Walton – 36 miliarde de dolari
  8. Michael Bloomberg – 35 miliarde de dolari
  9. Alice Walton – 34,9 miliarde de dolari
  10. S. Robson Walton – 34,8 miliarde de dolari

 

Împreună, cei 400 cei mai bogați americani au o avere de 2,29 trilioane de dolari, mai mare cu 270 miliarde de dolari față de anul trecut. Este aproape echivalentul produsului intern brut al Braziliei, o țară cu 200 de milioane de locuitori. Valoarea medie netă a averilor este de 5,7 miliarde de dolari, cu 700 milioane de dolari mai mult ca anul trecut, ceea ce reprezintă un record. Un număr impresionant de 303 de oameni din cei 400 şi-au văzut averea crescând considerabil faţă de anul trecut. Doar 36 de oameni din topul de anul trecut au avut o valoare netă mai mică în acest an.

Sunt 27 de nou-veniți în Forbes 400, printre ei numărându-se Elizabeth Holmes, cea mai tânără femeie din top și cea mai tânără femeie miliardar din lume care a reuşit pe cont propriu. La doar 30 de ani,  tânăra care a renunţat la Stanford University a transformat compania de analize de laborator Theranos într-o firmă evaluată la 9 miliarde de dolari. Ea deține 50% din companie.

Vezi topul celor mai bogați oameni din lume 

Text tradus de Alexandra Popescu, editat de Iulia Stancu

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii