FacebookTwitterLinkedIn

La sfârșitul anului trecut, compania OMV Petrom – unul dintre principalii jucători economici din România, cu activități importante la Ploiești, unde deține rafinăria Petrobrazi – făcea o donație nemaîntâlnită până atunci în toată istoria orașului. ”La finele anului trecut, am încheiat cu firma OMV cel mai mare contract de sponsorizare realizat vreodată la Ploieşti, în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro, prin preluarea în patrimoniul public al oraşului a clădirii Petrom. Aici vom face noul Spital de Pediatrie, unde copiii noştri vor beneficia de tratament medical la cele mai înalte standarde. Lucrările la acest proiect se vor finaliza în trimestrul IV al anului 2014”, spune Iulian Bădescu, primarul Ploieștiului.

Acest contract de sponsorizare, pe lângă componenta sa caritabilă, este de natură să dea o măsura a importanței pe care ”orașul aurului negru” o are pentru OMV Petrom. Interesul pentru Ploiești  în rândul companiilor a devenit de altfel ceva obișnuit în ultimii ani, în ciuda crizei economice. Numeroase companii internaționale, dar și locale, au luat cu asalt parcurile logistice și industriale din oraș, datorită forței de muncă disponibile, infrastructurii dezvoltate, dar și stimulentelor oferite de autorități.

AFI Palace Ploieşti, finanţare de 30 mil. euro de la Raiffeisen

”Ploieștiul s-a dovedit a fi cea mai potrivită variantă pentru construirea unei unități de producție în regiune, chiar dacă Ungaria oferea costuri mai bune în privința dezvoltării și construirii fabricii” explica în iunie 2011, pentru ”Forbes România”, Judy Altmaier, vicepreședinte al Toro Company, grup care tocmai semnase un contract pentru o fabrică în Ploiești West Park. Ajutorul în valoare de 8,4 milioane de euro oferit de statul român, forța de muncă cu un grad mare de calificare în petrochimie, industrie care oferă materia primă folosită în fabricarea sistemul de microirigații – domeniul de activitate al companiei -, suprafața de teren disponibilă în parcul industrial, dar și infrastuctura – Toro exportă produsele pe calea apei, din portul Constanța – au jucat un rol decisiv în decizia de a deschide o unitate de producție la Ploiești.

De atunci, infrastuctura a fost îmbunătățită, prin inaugurarea autostrăzii București-Ploiești. În plus, clienții Ploiești West Park, printre care se numără în prezent companii precum Lufkin Industries, Honeywell, Schlumberger, Unilever, British American Tobacco, OTZ Logistics și Halliburton,  beneficiază de un terminal intermodal cale ferată-șosea. 

Lufkin inaugurează o fabrică la Ploiești după investiții de 140 mil. dolari

Pe lângă Ploiești West Park, dezvoltat de belgienii de la Alinso Group împreună cu omul de afaceri Petrică Ușurelu – deține 20% din parcul industrial – în Ploiești există și alte parcuri industriale.

Unul dintre ele este Ploiești Industrial Parc, înființat în 2002 și deținut de Consiliul Județean Prahova,  printre ai cărui clienți se numără astăzi Alka, Baumix, Cameron International, Kaufland, Oscar Downstream și mulți alții.   În 2007, în urma cererii ridicate și a ocupării celor 162 de hectare,  a fost luată decizia extinderii parcului și în alte localități din județ: Urlați, Mizil și Ciorani. În prezent, Parcul Industrial Urlați este ocupat de Procter&Gamble și Plastipak, locuri disponibile existând doar la Mizil și Ciorani.

O altă platformă destinată spațiilor industriale este Brazi Industrial Park, de asemenea în proprietatea Consilului Județean Prahova, care are în prezent 15 chiriași. Importanța parcurilor industriale pentru economia locală este binecunoscută de către autorități, un exemplu în acest sens fiind lucrările de infrastructură demarate de Primărie pentru a facilita accesul către acestea.

Industria petrolieră rămâne una dintre componentele de bază ale economiei locale, peste 50% dintre produsele petroliere obținute la nivel național fiind procesate în județul Prahova. Important pentru evoluția zonei este însă că la Ploiești există și alte industrii, precum cea alimentară, industria de mașini și utilaje, industria extractivă, textilă și a materialelor de construcții.