FacebookTwitterLinkedIn

Istoria industrială a Piteștiului începe acum aproape cinci decenii. Primul obiectiv industrial major a fost Întreprinderea de Motoare Electrice, înființată în 1967, în prezent denumită Ana Imep și deținută de omul de afaceri George Copos. Un an mai târziu, este înființată Întreprinderea de Autoturisme Dacia, astăzi proprietatea grupului Renault. Au urmat Combinatul Petrochimic (1969), Arpechim, fabrici de pâine, bere, piese auto și produse metalice, textile și articole tehnice din cauciuc.

Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri: București

La fel ca în București, oraș de care este legat prin autostrada A1, cele mai multe dintre vechile fabrici au dispărut, lăsând cel mult loc unor dezvoltări imobiliare. Este cazul combinatului de articole tehnice din cauciuc, redenumit Rolast SA după 1989 și care astăzi este o companie cu obiect de activitate ”închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate”. Rolast a construit pe terenul fostului combinat un centru comercial, în urma unei investiții de 30 de milioane de euro, pe care l-a închiriat rețelei de hypermarketuri Real. 

Astăzi, principalul obiectiv economic din zonă este reprezentat de Uzinele Dacia, deținute în proporție de 99,5% de grupul francez Renault, care a investit până acum peste 2,2 miliarde de euro și care are în prezent aproximativ 18.000 de angajaţi în România . Principalele entităţi ale sale sunt  Uzinele Dacia de la Mioveni (Uzina Vehicule, Uzina Mecanica şi Şasiuri, Direcţia Logistică, inclusiv centrul RIR-ILN), Matriţe Dacia (Piteşti), Renault Technologie Roumanie (care include Centrul Tehnic Titu şi centrul de design Renault Design Central Europe) şi direcţia comercială Renault Commercial Roumanie (inclusiv Centrul de Piese de Schimb Oarja).

Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri: Ploiești

Modelele produse în România s-au bucurat de un real succes pe plan mondial. În cursul anului trecut au fost vândute, în întreaga lume, 359.822 de autovehicule purtând sigla Dacia, în creștere cu 4,8% față de nivelul înregistrat în 2011, potrivit reprezentanţilor companiei. În România,  pe parcursul întregului an 2012 au fost vândute 20.050 de autoturisme Dacia.

Pe platforma industrială de la Mioveni își desfășoară activitatea cinci dintre cei 188 de furnizori ai Dacia : Valeo (cablaje), JCI (scaune), Euro Aps (piese plastice și termoformate), Cortubi (eșapamente) și Valeo Climate (climatizare/ încălzire). Din totalul populaţiei ocupate la nivelul oraşului Mioveni, 54,8% lucrează în sectorul producţiei industriale, 16,6% în sectorul serviciilor, 3,8% în sectorul cercetare, 2,9% în sectorul construcţii, 1,1% transporturi şi telecomunicaţii, 3,8% învăţământ şi sănătate, 1,5% administraţie publică şi asigurări sociale, iar 1,7% în alte sectoare de activitate (comerţ, liber profesionişti, alimentaţie publică, alte ramuri).

Un alt segment de interes pentru investitorii care vizează zona Piteștiului este energia fotovoltaică. Recent, omul de afaceri argeșean Valentin Vișoiu, proprietarul grupului de construcții Conarg, a inaugurat recent, în urma unei investiții de șase milioane de euro, un parc fotovoltaic situat în comuna Căteasca, la 20 de kilometri de Pitești. Omul de afaceri mai dezvoltă un astfel de parc și în Bradu, în apropiere de rafinăria Arpechim.