
Când vine vorba despre competiția cu celelalte orașe din România pentru atragerea investitorilor în Oradea – fie ei români sau străini – primarul Ilie Bolojan aduce în discuție geografia. ”Oradea trebuie să fie competitivă nu numai la nivel național, ci și la nivel internațional deoarece, datorită poziționării geografice, orașul este în competiție mai puțin cu orașe din România și mai ales cu orașe din alte țări central și est-europene”, explică edilul.
Poziționarea la granița cu Ungaria este atractivă și pentru oamenii de afaceri români, nu numai pentru companiile internaționale. De pildă, AdePlast, compania deţinută de omul de afaceri Marcel Bărbuţ, a inaugurat la Oradea o nouă fabrică de polistiren, cu o capacitate de producție de 700.000 de metri cubi pe an, după o investiție de 3,2 milioane de euro. Investiția face parte din programul investițional pe care AdePlast l-a demarat anul trecut și care a avut a avut în vedere o împărțire strategică a unităților sale de producție. Datorită celor cele trei platforme și în urma unei investiții de peste 22 de milioane de euro, AdePlast și-a optimizat fluxurile de livrare în așa fel încât fiecare zonă geografică să fie acoperită în totalitate, potrivit reprezentanților companiei.
Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri: Timișoara
„Exportul este o direcție strategică pe care ne dorim să o dezvoltăm puternic în următorii ani. Bulgaria, Moldova, Ucraina, Ungaria, Austria, Germania sau Libanul sunt piețe pe care vom fi din ce în ce mai prezenți cu produsele noastre, în primele patru luni din acest an având deja o creștere a exporturilor de 49 procente față de aceeași perioadă a anului trecut”, explică Marcel Bărbuț.
Revenind la orașul de pe Crișul Repede, de această dată dinspre exteriorul României, trebuie spus că în prezent cele mai mari companii active în Oradea sunt din domeniul producției de electronice, cu accent pe produsele electronice de uz industrial, dar și bunuri de uz casnic de tipul monitoarelor LCD, sisteme home cinema, blue ray, DVD playere. ”Cele mai mari investiții private derulate în anul 2013 sunt iale companiilor americane Plexus și Emerson, în capacități de producție, ambele localizate în parcul industrial Eurobusiness Oradea”, spun reprezentanții Primăriei.
Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri : București
Grupul american Emerson, listat la bursa din New York, cu 135.000 de angajați și o cifră de afaceri de peste 24 de miliarde de euro la nivel mondial, a anunțat în martie începerea lucrărilor la o unitate de producție în Euro Business Park Oradea, care va costa 50 de milioane de euro și unde vor lucra aproximativ 1.500 de persoane. Americanii mai dețin unități de producție la Cluj-Napoca, în parcul industrial Tetarom II. În același timp, compania Plexus construiește în același parc industrial o unitate de producție în urma unei investiții de 30 de milioane de euro.
Aceste noi capacități de producție din parcul industrial în suprafață totală de peste 140 de hectare și care se află în proprietatea municipalității orădene se adaugă unei liste mai lungi de chiriași deja existenți, printre care se numără Shinheung Electronics, Faist Mekatronic și alții.
În Oradea, potrivit datelor Primăriei, sunt în construcție în prezent 17.000 de metri pătrați de spații industriale șil ogistice. În vara anului 2013 vor fi demarate alte astfel de proiecte, cu o suprafață totală de peste 25.000 de metri pătrați. În perioada 2009-2013, în parcurile industriale deținute de municipiu s-au construit peste 65.000 de metri pătrați de spații industriale și logistice.
Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri : Cluj-Napoca
Una dintre facilitățile care atrag investitorii străini în Oradea este scutirea de impozite pe clădiri și terenuri pentru clădirile construite în parcurile industriale ale municipiului. Alte facilități includ reducerea constantă a impozitelor locale (impozitul pe clădiri a fost redus de la 1.6% în 2008 la 1% în 2013), oferirea de reduceri și scutiri de la plata impozitului pe clădiri și terenuri pentru investițiile mari, simplificarea procedurilor administrative și scurtarea termenelor pentru eliberarea de documente (de exemplu, autorizația de construcție se obține în Oradea în maximum 15 zile de la data depunerii documentației complete) și implementarea sistemului de plată online a impozitelor și taxelor locale.
Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri: Ploiești
Calificarea forței de muncă – în Oradea există patru universități și un număr total de 25.000 de studenți – este un alt atu al zonei. ”Începând cu anul 2013 acordăm o atenție deosebită învățământului tehnologic. În acest sens, am înființat Școala Profesională Eurobusiness Oradea, care va pregăti personal calificat pentru companiile localizate în oraș. Domeniile de calificare sunt cele solicitate pe piața forței de muncă locale, elevii acestei școli urmând să facă practică în cadrul companiilor”, explică primarul Ilie Bolojan.
Un indicator al faptului că Oradea se află pe drumul cel bun este și numărul de autorizații de construire emise pentru spații de birouri și apartamente, care totalizează 15.000 de metri pătrați de spații office și 40.000 de metri pătrați de locuințe.