
În februarie, omul de afaceri Bogdan Pițigoi demara lucrările la primul parc logistic modern din Moldova, în urma unei investiții de 26 de milioane de lei, dintre care 14 milioane de lei provin din fonduri europene. ,,Construcția parcului a început în luna februarie, în comuna Lețcani, urmărindu-se crearea primului parc logistic din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, în vederea atragerii de investiții și stimularea creării de noi locuri de muncă. Deschiderea oficială este programată pentru primavara lui 2014”, spunea omul de afaceriîn aprilie. ”Închirierea acestor spații se va face pentru aproximativ 5 euro pe metru pătrat și ne așteptăm la cel puțin 20 de IMM-uri și eventual și o întreprindere mare.”
Această investiție este unul dintre primele semnale că Iașiul – comuna Lețcani se află în zona metropolitană Iași – începe să își revină după criza care a afectat mediul de afaceri local. ”Municipalitatea ieşeană a pierdut foarte mult prin faptul că partenerii privaţi din Iaşi au suferit din cauza crizei economice. Este foarte important pentru noi să aducem investiţii private cât mai multe la Iaşi. Cu cât motorul economiei, care înseamnă IMM şi mediu de afaceri, funcționează, cu atât este mai uşor şi pentru cultură, sănătate, educație şi toate celelalte”, spune Gheorghe Nichita, primarul Iașiului.
Citește un interviu cu primarul orașului Iași
Iașiul a devenit celebru în toată țara pentru controversa iscată în jurul proiectului Palas – proiectul gigant de 265 de milioane de euro al omului de afaceri Iulian Dascălu –, dar orașul înseamnă mult mai mult decât atât, din punct de vedere economic. În Iași este concentrată o pondere covârșitoare din cifra de afaceri a județului (87%) și din cea a numărului de salariați (85%). Principalele domenii de activitate care generează venit sunt IT-ul (EON IT Romania, Continental, Embarcadero Tehnologies, Capgemini, Ness Romania, Red Point, Romsoft), industria auto (Delphi Diesel Systems, Watteeuw Romania, Asam, Tess Conex, BMT Aerospace Romania), farma (Antibiotice, Fiterman Pharma, Ropharma Production, Vanelli), industria textilă (Iasitex, Iasi Conf, Eurotex Company, Confectii Integrate Moldova) și industria alimentară (Rom Trading Company, Panifcom, M&R).
Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri: Ploiești
Cele mai importante investiții existente în Iași sunt proiectul Palas, un complex multifuncțional cu spații comerciale, hoteliere, birouri de clasa A și apartamente; unitatea de producție în suprafață de 36.500 de metri pătrați a Delphi Automotive, o investiție de 155 de milioane de euro și care a creat peste 2.000 de locuri de muncă; spații de birouri edificate de Capgemini în urma unei investiții de cinci milioane de euro și unde lucrează peste 280 de angajați și Era Shopping Park Iași, o investiție de peste 30 de milioane de euro care a generat 500 de locuri de muncă.
Printre atuurile orașului se numără, în opinia lui Gheorghe Nichita, forța de muncă înalt calificată, provenită din rândurile celor 60.000 de studenți la cele opt universități din oraș dar și din persoanele care au fost disponibilizate din domeniile industriale; posibilitatea ca Iașiul să devină un punct de legătură cu Republica Moldova și faptul că este principalul furnizor de servicii publice (educație, cultură, servicii medicale) din regiune.
Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri : București
În același timp însă Iașiul – ca de altfel toată Moldova – suferă la capitolul infrastructură rutieră. Dacă în alte zone din țară există autostrăzi finalizate (București, Ploiești, Pitești) sau conexiuni cu rețelele de infrastuctură din vestul Europei (Oradea, Arad, Timișoara), la Iași nu ajunge nici măcar celebrul drum european E85. ”Autoritățile locale au stabilit ca prioritate zero modernizarea aeroportului Iași și sprijină dezvoltarea autostrăzii Est-Vest Iași-Tîrgu-Mureș, proiecte care sunt în curs de realizare și care vor atenua problemele de accesibilitate”, precizează primarul Iașiului.