FacebookTwitterLinkedIn

Radu Mazăre, excentricul primar al Constanței, este poate cel mai de notorietate ”produs” al orașului de la malul mării. Printre ultimele sale ”isprăvi” media este apariția într-un show de televiziune, cântând, alături de Loredana, noul imn al stațiunii Mamaia. Contestat de unii și apreciat de alții, primarul reușește să atragă atenția orice ar face, ceea ce este benefic pentru turism, unul dintre motoarele economice ale zonei.

Un milionar din TOP 500 Forbes își face televiziune la Constanța

Din punct de vedere economic, Constanța, un oraș care beneficiază de o puternică infrastructură – autostradă, aeroport internațional și unul dintre cele mai mari porturi din Europa –  înseamnă însă mult mai mult decât ceea ce se vede la suprafață, așa cum reiese la o simplă analiză a celor mai recente date statistice. Agenţii economici din judeţul Constanţa au exportat, în luna ianuarie 2013, mărfuri în valoare de 214,1 milioane euro şi au importat mărfuri în valoare de 177,1 milioane euro, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Faţă de luna ianuarie 2012, exportul a crescut cu 4,1% iar importul a scăzutcu 37,3%. În structură, în această perioadă au predominat  produsele din grupa „combustibili şi uleiuri minerale” atât la export, cu 57,9% (produse petroliere), cât şi la import, cu 79,6% (petrol şi, în cantităţi mai mici, produse petroliere). De asemenea, la export ponderi importante mai deţin produsele din grupa „vapoare, nave şi structuri plutitoare” (11,5%), şi produsele din grupa „fontă, fier şi oţel” (9,2%), iar la import produsele din grupa „produse ale industriei chimice” (4,7%) şi cele din grupa „maşini şi aparate, echipamente electrice, aparate de înregistrat sau de reprodus sunetul şi imaginile”(5,7%).

Cu cât s-au ieftinit, în 2012, locuințele din Constanța

În grupa „vapoare, nave şi structuri plutitoare” activează și omul de afaceri Gheorghe Bosânceanu, proprietarul Șantierului Naval Constanța, prezent în Top Forbes 500 Miliardari 2012 pe locul 22, cu o avere estimată la 140 – 145 de milioane de euro. Un alt miliardar de top din Constanța este Gabriel Comănescu, situat pe locul 6 în Forbes 500 Miliardari 2012, cu o avere estimată la 480 – 500 de milioane de euro. Activ în afacerile cu petrol încă din 1999, el a preluat în 2006 platformele maritime ale Petrom (Atlas, Fortuna, Jupiter, Orizont, Prometeu și Saturn) în urma unei tranzacții estimate la 100 de milioane de euro.

Portul Constanța este un alt pilon economic al zonei. Anul trecut, traficul de mărfuri prin portul Constanţa a însumat 43,4 milioane tone, cu 9,8% mai mult decât în anul 2011. Portul trece în prezent prin lucrări de extindere și modernizare, una dintre cele mai recente contracte, în valoare de 150 de milioane de euro, fiind adjudecat de compania olandeză Van Oord Dredging and Marine Contractors, pentru finalizarea lucrărilor de construcţie la digul de larg.

Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri: București

Revenind la Radu Mazăre, merită menționat că  face parte din Consiliul Director al Zonei Metropolitane Constanța, care reunește 14 localități strategice pentru județ. Printre acestea se numără Mihail Kogălniceanu (aeroport internațional), Poarta Albă (canalul Poarta Albă – Midia Năvodari, partea de nord a canalului Dunăre-Marea Neagră), Năvodari (rafinăria Petromidia) și Eforie (turism).

Energia eoliană este o altă ramură bine dezvoltată a economiei locale, în județul Constanța – Consiliul Județean este condus de Nicușor Cosntantinescu, membru în Consiliul Director al Zonei Metropolitane Constanța –  fiind instalată o putere de peste 1.000 de MW.