FacebookTwitterLinkedIn

În septembrie 2011, un anunț venit din Cluj făcea ocolul României și determina un tsunami de ”Breaking News” atât în presa online, cât și la televiziuni. Nokia închide fabrica de la Jucu, unde lucrau peste 3.000 de angajați. Consecințele pentru mediul economic local, dar și național, vor fi dezastruoase – aceasta era concluzia la care ajunseseră mai toți analiștii, liderii de sindicat și unii politicieni. Se făceau comparații cu momentul plecării Nokia din Germania și se cerea imperativ acordarea de salarii compensatorii la nivelul celor nemțești.

În fapt, toată această situație nu a fost altceva decât un moment generat de criza economică și de problemele pe care Nokia le avea la nivel mondial. Or, date fiind condițiile economice, poate că a fost chiar mai bine că Nokia a plecat de la Jucu, pentru că în parcul industrial Tetarom III au venit germanii de la Bosch și, un pic mai târziu, italienii de laDe’Longhi.

GALERIE FOTO: Cluj Arena, premiul Popular Choice Winner la Architizer A+ Awards

”Grupul De’Longhi a demarat procesul de autorizare pentru noua hală din parcul industrial Tetarom III. Unitatea va fi una independentă de spaţiul deja utilizat de compania italiană (fosta hală Nokia) şi va fi utilizată pentru producerea de carcase din mase plastice pentru aparatele De’Longhi”, ne aduc în actualitate reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca. Compania italiană DeLonghi urmează să lanseze producţia de expresoare de cafea la Jucu  şi va prelua o parte din foştii angajaţi Nokia. Fabrica va avea cel puţin 600 de angajaţi, iar investiţiile asumate de De`Longhi se ridică la 30 milioane de euro.

Investiţia Bosch în parcul industrial Tetarom III se ridică la 77 milioane euro. Unitatea din Cluj face parte din divizia Automotive Electronics şi va produce unităţi electronice de comandă, semiconductori şi senzori pentru industria auto.

Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri: Timișoara

O altă companie cu activități în Cluj este E.ON, care a inaugurat în ianuarie centrul de servicii business al grupului, unde urmează să lucreze peste 500 de angajaţi până în 2015. Aceștia vor furniza servicii de contabilitate pentru toate companiile grupului german și vor deservi activitatea E.ON din ţări ca Suedia, Spania sau Italia. Centrul funcţionează în clădirea Amera Tower unde a preluat o suprafaţă de 2.000 de metri pătrați.

Iar viitorul nu sună deloc rău pentru economia locală. ”În Cluj-Napoca asistăm la o puternică dezvoltare a industriei IT, aici existând şi primul cluster profesional de profil, Cluj IT, creat de principalele  companii de profil şi administraţia publica locală, în scopul creşterii acestei componente a economiei locale”, spun reprezentanții Primăriei. Printre cele 27 de companii  care au înființat clusterul – au înregistrat anul trecut o cifră de afaceri cumulată de 100 de milioane de euro – se numără nume mari precum Endava sau Evoline, dar și companii locale precum Brinel sau româno-germanii de la iQuest.

Emil Boc, primar Cluj-Napoca: ”Avem ușile larg deschise pentru investitori”

Dezvoltarea business-ului la nivel local a atras și alte investiții. Un exemplu în acest sens este asocierea dintre omul de afaceri Ovidiu Șandor și fondul sud-african de investiții NEPI, care dezvoltă proiectul ”The Office”. Proiectul, dezvoltat în trei faze (prima, în suprafață de 20.000 de metri pătrați, a fost deja începută și va fi terminată în trimestrul al doilea al anului viitor ; a doua, de 18.000 de metri pătrați, va fi gata în 2015, în timp ce a treia, în suprafață de 17.000 de metri pătrați, are ca termen de finalizare anul 2016) nu este singura dezvoltare imobiliară din oraș.

Cu cât s-au ieftinit, în 2012, locuințele din Cluj-Napoca

Pe lângă alte proiecte office (Cluj Business Center, cu o primă etapă de 19.800 de metri pătrați finalizată în primăvara anului viitor plus alte două clădiri de birouri în zona Iulius Mall), în Cluj sunt în dezvoltare și proiecte de parcuri industriale (Liberty Park, Centrul Regional de Industrii Creative), care se vor adăuga celor deja existente (Parcul Logistic Transilvania– cu o suprafaţătotalăconstruităde aproximativ 83.000 metripătraţi şi o suprafaţă totală de teren de aproximativ 17 hectare; Coratim Logistic Center– amplasate în două amplasamente distincte, cele două parcuri care formează Coratim Logistic Center oferă20.000 de metri pătrați despaţiide  depozitare şi logistică și Parcul Industrial Nervia Apahida– suprafaţă totalăde teren de 24 hectare, cu construcţii pe aproximativ 12 hectare).

Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri: București

Noile dezvoltări reprezintă o dovadă în plus că IT-ul este un domeniu de importanță majoră pentru Cluj-Napoca. De pildă, Liberty Technology Park Cluj, un proiect dezvoltat de Fribourg Development, înglobează toate facilităţile unui parc tehnologic. Parcul va integra şi un spaţiu de organizare de evenimente, săli de conferinţe, o zonă de leisure ce include un restaurant cu terasă, o cafenea, sală de fitness, spaţii verzi amenajate, terenuri de sport multifuncţionale, grădini interioare dar şi o zonă de retail şi îngrijire medicală.

GALERIE FOTO : NEPI și Ovidiu Șandor prezintă ”Office à la Cluj”

La toată această infrastructură de afaceri, existentă sau în dezvoltare, se adaugă un bazin generos de resurse umane de înaltă calificare (în Cluj există 11 universități și 100.000 de studenți) și facilitățile oferite investitorilor de către autorități. Clujul este primul – și deocamdată singurul – oraș din România în care dezvoltatorii de clădiri eficiente energetic beneficiază de cota minimă de impozitare. De asemenea, se acordăfacilităţi speciale pentru cheltuieli aferente activităţilor de cercetare-dezvoltare. În plus, există scutiri de taxe locale pentru activităţisituate în parcuri industriale şi în parcuri ştiinţificeşi tehnologice. Astfel, nu se datoreazăimpozit pe clădiripentru construcţiileşi clădirileaflate într-un parc industrial, iar  terenul din interiorul parcurilor industriale este scutit de impozit. ”După luna iulie, vom adopta cadrul legal necesar pentru a da o gură de oxigen business-urilor locale, prin tăierea sumelor acumulate de către firme prin întârzierea la plata obligaţiilor faţă de bugetul local sau faţă de municipiu – rate, chirii, taxe”, spun reprezentanții Primăriei.

Reveniți pe forbes.ro luni, 15 iulie, pentru a afla ce oraș din apropierea Bucureștiului se află pe locul 4 în ”Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri”