Cautare
, Contributor

Imobiliare |
|

Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri : București

bucuresti_pasajul_basarab.jpg
Capitala generează cel mai mare PIB din țară și beneficiază de cea mai bună infrastuctură și cea mai bună forță de muncă. Cu toate acestea, este doar al doilea cel mai bun oraș pentru afaceri.

Bucureștiul are, în terorie, toate avantajele comparativ cu celelalte orașe mari din țară: cel mai mare Produs Intern Brut (atât pe regiune, cât și pe cap de locuitor), cea mai bună infrastructură (este situat la ”intersecția” singurelor autostrăzi complete din țară, București-Constanța și București-Pitești), este cel mai mare centru universitar, are cel mai mare și mai modern stoc de spații office și rezidențial.

În plus, în regiunea Bucureşti-Ilfov este concentrată cea mai importantă piaţă a forţei de muncă din ţară. Întrucât serviciile generează cele mai multe locuri de muncă, acest sector are ponderea cea mai mare în structura PIB-ului regional (60,4%), urmat de industrie şi construcţii (29,3%) și de agricultură, cu sub 1%. În sectorul serviciilor lucrează 70,2% din populația ocupată. Alte 3 procente lucrează în agricultură – ironic pentru o regiune din care face parte fostul Sector Agricol Ilfov, ”grădina de legume a Bucureștiului”, așa cum învățam cu toții la școală înainte de 1989. Mai mult de un sfert (26,8%) din populația angajată lucrează în industrie și construcții, potrivit site-ului Comisiei Europene.

Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri: Timișoara

Pentru că a venit vorba despre industrie, este momentul unei scurte analize a modului în care acest sector a pierdut mult teren – la propriu și la figurat – în fața construcțiilor, în timpul boom-ului economic de până în 2008. După 15 ani scurși de la Revoluție, în care majoritatea fabricilor „comuniste” din București au ajuns la sapă de lemn, ele au fost vândute, în mare parte, către dezvoltatori imobiliari. Este cazul fabricilor Tricodava, Frigocom, Semănătoarea, Timpuri Noi, Ventilatorul, Granitul, Vulcan. Era începutul freneziei imobiliare, în care au fost anunțate zeci de mii de apartamente noi, dar a căror construcție nu a început nici până în ziua de azi. Printre investițiile totuși realizate se numără clădirile office din zona Pipera, altădată locul în care se aflau fabrici în care se produceau echipamente electrice și electronice, dar și mobilier.

Primul dezvoltator care a mirosit potenţialul zonei a fost RED Management, care a dezvoltat Iride Business Park, pe locul fostei fabrici de cinescoape. Proiectul a fost vândut în 2004, an în care Liviu Tudor, unul dintre cei mai puternici români din imobiliare, lansa parcul de birouri Novo Park. De atunci, mai mulţi dezvoltatori au investit în această zonă, pentru că în 2007, în plin boom economic, companiile se extindeau şi aveau nevoie de spaţii. Dar, la fel ca pentru întreaga piaţă imobiliară românească şi nu numai, după mărirea din perioada 2004-2008, a venit decăderea, iar gradul de neocupare al spațiilor de birouri din zonă a ajuns și la 35%.

Cu cât se vând hotelurile la București. TOP 3 prețuri de listare

Astăzi se construiesc însă din nou birouri în nordul Capitalei, însă pe alte fundamente economice și în zone cu acces mai bun, precum Calea Floreasca – Bulevardul Barbu Văcărescu. Astfel, în fostele zone industriale ale Capitalei – dar nu numai – se ridică clădiri office în urma cererii provenite, în mare parte, din partea companiilor din domeniul IT&C. De pildă, compania Oracle a preînchiriat 20.000 de metri pătrați în Floreasca Business Park, clădire dezvoltată de Portland Trust și aflată în construcție.

Cu cât s-au ieftinit, în 2012, locuințele din București

Oportunitățile de afaceri din București, vizează, potrivit Agenției Pentru Dezvoltare Regională București-Ilfov,  domeniile infrastuctură, servicii (cu accent pe IT&C), construcții, imobiliare, turism, agricultură (prin proximitatea față de județul Ilfov). Atuurile Bucureștiului sunt, în principal, structura instituţională existentă, forţa de muncă calificată şi sistemul de comunicaţii mai dezvoltat decât în alte regiuni ale ţării.

Teoria sună bine, însă – ca de obicei – pratica este cea care dă cele mai mari bătăi de cap. Printre slăbiciunile Bucureștiului se numără emigrarea continuă a forței de muncă înalt calificate, costurile în creștere ale utilităților și serviciilor publice, dar și o anumită greutate în comunicarea cu autoritățile.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii