FacebookTwitterLinkedIn

Aradul este unul dintre județele cu cea mai mică rată a șomajului din România, la sfârșitul anului trecut puțin peste 7.000 de persoane neavând un loc de muncă. Cei mai mulți dintre arădenii angajați (49%) lucrau la finele lui 2012 în industria auto, domeniu urmat la mare distanță (22%% din totalul angajaților) de industria textilă, în timp ce pe locul al treilea în topul domeniilor care generează joburi în Arad se situează  comerțul și vânzările (13%).

Cele mai mari companii care activează în zonă sunt tot din domeniul automotive. Acum patru ani, compania Takata-Petri, producător de componente auto (volane pentru Mercedes și Honda, dar și airbaguri), reloca activitățile sale din Polonia la Arad și trecea de pragul de 5.000 de angajați în cele trei fabrici pe care le deține în România, intrând în rândurile celor mai mari angajatori din domeniu, alături de Dacia, Draxelmaier sau Continental.

Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri: Timișoara

Pe primele trei locuri în topul firmelor, după cifra de afaceri înregistrată în 2011, se situează Takata România (338,2 milioane euro), Coficab Eastern Europe (251,9 milioane euro) și Leoni Wiring Sistems Arad (113,5 milioane euro). Pe primele locuri în topul firmelor care au realizat profit în 2011 se situează Coficab Eastern Europe (17,7 milioane euro), pe locul al doilea se află Takata România (11,5 milioane euro), iar pe locul al treilea s-a situat Rosko Textil (5,5 milioane euro). În topul celor mai mari angajatori, primele poziții sunt ocupate de Takata Petri România (4.230 angajați), Leoni Wiring Systems Arad (2.999) și EKR-Elektrokontakt România (2.009 angajați). Leoni Wiring Systems a anunțat recent o investiție de șapte milioane de euro în extinderea unității de producție de la Arad, precum și angajarea a încă 500 de oameni în acest an.

Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri : Cluj-Napoca

Atuurile Aradului sunt, în principal, conexiunea cu reteaua europeană de autostrăzi, dar și existența a patru zone industriale, cu o suprafață totală de aproximativ 430 de hectare. Cea mai dezvoltată dintre acestea este Zona Industrială Vest, în suprafață de 150 de hectare și în care își desfășoară activitatea  29 de companii, printre care Takata-Petri, Leoni Wiring Systems și Yazaki Component Technology. Tot aici au sediul Direcția Regională Vamală Arad și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Arad.

Interesul manifestat de investitori pentru Arad este în continuă creștere. „Cluburile economice germane preconizează noi investiţii în zona de vest a României . (…) Țara este foarte interesantă pentru investitorii germani, iar zona Aradului este, datorită amplasamentului de la frontiera apuseană, tot mai des vânată de mari firme occidentale“, declara recent Manfred Engelmann, preşedintele Asociaţiei Economice Germano-Române Arad.