Cautare
, Contributor

Bani și Investiţii |
|

Fondul suveran al Rusiei va renunța la toate activele în dolari americani

Fondul suveran al Rusiei va renunța la toate activele în dolari americani, pentru a majora ponderea deținerilor în euro, yuani și aur.
dolari

Fondul suveran din Rusia își va vinde toate activele în dolari americani, sporind cota deținerilor sale în euro, yuani chinezi și aur, a declarat joi ministrul finanțelor Anton Siluanov, modificările urmând să aibă loc în termen de o lună, transmite Reuters.

Rusia și-a redus treptat deținerile în dolari de la impunerea sancțiunilor occidentale după anexarea peninsulei Crimeea de către Moscova în 2014 și încercă să se separe parțial de sistemul financiar occidental.

„La fel ca și în cazul Băncii Centrale, am decis să reducem investițiile în active denominate în dolari ale fondului suveran”, a spus Anton Siluanov, cu ocazia forumului economic de la Sankt Petersburg (SPIEF). Oficialul citat a precizat că, după ce vor fi operate aceste modificări, fondul suveran al Rusiei va deține 40% din active în euro, 30% în yuani și 20% în aur. De asemenea, activele în yeni japonezi și lire sterline vor avea o pondere de 5% fiecare.

Analiștii ING au calculat că aceste modificări vor presupune vânzarea a aproximativ 40 de miliarde de dolari în schimbul achiziționării de aur, yuani și euro.

Fondul suveran al Rusiei (National Wealth Fund – NWF) este fondul unde se acumulează veniturile din exporturile de petrol ale Rusiei. Decizia de a renunța la activele în dolari în cazul fondului suveran nu va afecta cursul de schimb al rublei, a subliniat prim-vicepremierul rus, Andrei Belousov.

Pe de altă parte, analistul Tim Ash de la BlueBay Asset Management consideră că efectul acestei „dedolarizări” va depinde de opțiunea aleasă de Banca Centrală a Rusiei, care ar putea să înlocuiască dolarii cu euro sau alte valute pentru fondul suveran sau să își modifice structura propriei sale rezerve valutare.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii