FacebookTwitterLinkedIn

Forbes CEE Forum 2017 – Leadership pentru următorii 100 de ani 

FP deține 12,56%% din OMV Petrom, reprezentând 19,1% din totalitatea portofoliului Fondului, la 30 iunie 2017. Pachetul total era de 7,117 miliarde de acțiuni, având o valoare de 2,0178 miliarde de lei.

Valoarea tranzacției poate depăși 421 milioane de lei, în condițiile în care ieri prețul mediu al unei acțiuni a OMV Petrom era de 0,284 lei.

Dacă se realizează tranzacția, Fondul va vinde o participație de 2,56% din OMV Petrom, ajungând la o pondere de aproximativ 10%.

Petrom nu va încasa nicio suma de bani că urmare a tranzacţiei.

Oferta este adresată investitorilor calificați

Oferta este adresată exclusiv investitorilor calificați și/sau anumitor alți investitori, fără a depăși 150 de persoane fizice sau juridice într-un stat membru.

Rezultatele tranzacţiei vor fi anunţate în cel mai scurt timp după finalizarea procesului de plasament. Perioada de timp până la închiderea procesului de plasament, stabilirea preţului şi alocările rămân la liberă alegere a Fondului şi a părţilor care acţionează în calitate de bookrunner.

Goldman Sachs Internaţional, WOOD & Company Financial Services şi Banca Comercială Română vor acţiona în calitate de joint bookrunners în cadrul tranzacţiei.

Fondul a fost de acord cu o perioada de restricţie (în engleză, „lock-up period”) de 120 zile de la dată stabilirii preţului tranzacţiei, sub rezervă renunţării cu acordul părţilor care acţionează în calitate de bookrunner şi cu respectarea anumitor excepţii uzuale.

În legătură cu această tranzacţie, Fondul a cerut şi a obţinut de la Goldman Sachs Internaţional, Erste Group Bank AG, BCR şi WOOD & Company Financial Services o renunţare la aplicarea prevederilor privind interdicţia de a înstrăina cuprinse în contractul datat 5 octombrie 2016 încheiat în legătură cu oferta de acţiuni ordinare şi certificate de depozit în Petrom.

FP a primit dividende de 106,8 milioane de lei de la OMV Petrom

În primele șase luni ale acestui an, FP a obținut un profit net de 709,3 milioane de lei, în creștere comparativ cu profitul net de 540,7 milioane lei aferent, primul semestru al anului trecut.

Principalul factor care a contribuit la profitul înregistrat în primele şase luni ale anului 2017 a fost venitul brut din dividende, care a crescut, în 2017, datorită deciziei OMV Petrom SA de a distribui dividende în 2017 (106,8 milioane lei) şi datorită dividendelor mai mari distribuite de către Hidroelectrica SA (206,6 milioane lei)”, au anunțat anterior reprezentanții Fondului.

Capitalurile proprii totale ale FP era de 10,52 miliarde de lei, la 30 iunie 2017, în scădere cu 7,6% comparativ cu valoarea de la 31 decembrie 2016.

Forbes CEE Forum 2017 – Leadership pentru următorii 100 de ani