Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a înregistrat un profit net de 47,5 mil. lei în S1, în creștere cu 50%

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a raportat, în primul semestru din 2018, un profit net 47,5  milioane lei, în creștere cu 50% față de S1 2017.
credite IMM shutterstock_680761051

Valoarea profitului net realizat la 30 iunie 2018 este un maxim al ultimilor cinci ani și a fost generat în principal de dinamica acordării de garanții pentru creditarea sectorului antreprenorial. În primul semestru din anul 2018 au fost acordate 4,435 de garanții, de peste 4 ori mai multe față primul semestru al anului 2017.

Soldul total al portofoliului de angajamente în derulare, avand ca sursă fondurile proprii, sursele în administrare și fondurile statului, a ajuns la data de 30 iunie 2018 la valoarea de 20,7 miliarde lei, în creștere cu 14% față de aceeași perioadă a anului anterior, din care 17,2 miliarde lei reprezintă portofoliul de angajamente Prima Casă (garanții și promisiuni de garantare).

Soldul garanțiilor din surse proprii a continuat trendul ascendent în primul semestru al anului 2018, înregistrand o creștere de 24% față de perioada similară a anului precedent, până la 1,3 miliarde lei. Un vector de creștere este reprezentat și de garanțiile pentru creditele-punte acordate de băncile partenere în Programul Start-Up Nation.

Volumul garanțiilor acordate beneficiarilor din administrația locală ce implementează proiecte de sprijinire a sectorului agricol, de infrastructură rutieră, socială și educațională în zona rurală a crescut cu 15% față de primul semestrul al anului 2017, atingând valoarea de 580,6 milioane lei.

Numarul total de garanții emise în cursul primului semestru al anului 2018 a fost de 21.520 garanții, însumand o valoare totală de 3,03 miliarde lei, în crestere cu 9% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Programul Prima Casa își menține și în 2018 o cota semnificativă în volumul total al activității operaționale, pachetul garanțiilor și promisiunilor de garantare acordate în cursul primului semestru al anului fiind de 16.660 unități, în valoare de 1,66 miliarde lei, dintr-un total alocat de 2 miliarde lei în anul curent.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse. FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum şi creării și susținerii de locuri de muncă, funcţionând ca o societate comercială pe acţiuni, cu acţionar unic statul român, sub supravegherea prudenţială a Băncii Naţionale a României.

Garanţia FNGCIMM SA – IFN este de maxim 80% din valoarea împrumutului, fără a depăși suma de 2,5 milioane euro/beneficiar şi se emite la solicitarea instituţiilor finanţatoare partenere, pentru finanţări aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de către finanţator. FNGCIMM SA – IFN colaborează cu 30 instituţii financiare în baza unor convenţii de lucru.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii