FacebookTwitterLinkedIn

Start-up-urile au fost selectate dintr-un număr inițial de peste 140 de aplicanți. În urma unei evaluări, în semifinală au rămas 20 de start-up-uri care, în cadrul unui bootcamp, au participat la workshop-uri de pitching, respectiv pitch deck design, dar și de sesiuni one-to-one cu grupul de mentori, respectiv investitori.

Aceștia au desemnat apoi cele mai promițătoare 14 start-up-uri din această rundă care au intrat în procesul de finalizare a investiției:

 1. Apiary Book, o aplicație destinată apicultorilor din întreaga lume și managementului eficient al stupilor, care are acum cel mai mare număr de utilizatori din întreaga lume dintre aplicațiile de acest tip;
 2. AppSeed creează automat website-uri pentru cei care nu au experiență de webdesign sau programare;
 3. ChatX.ai este un widget pentru căutarea de produse online care folosește Machine Learning pentru procesarea vocii și a imaginilor;
 4. Connected Medical Devices, o soluție IoT care include un dispozitiv hardware pentru îmbunătățirea vieții pacienților suferinzi de Alzheimer și a familiilor acestora;
 5. EngageApp este o platformă care își propune să îmbunătățească performanța angajaților în corporații;
 6. FINQware este un marketplace pentru furnizorii de servicii bancare, o platformă API pentru susținerea trendului „open banking”;
 7. ialoc a creat o soluție eficientă pentru rezervări rapide și gestionarea meselor din restaurante;
 8. Medicai, o soluție bazată pe Machine Learning, este menită să ofere remote, oricărui pacient, o interpretare imagistică eficientă, atât de către motorul de inteligență artificială, cât și din partea unui specialist;
 9. MiioSmile este o aplicație de tip SaaS pentru specialiștii din sectorul stomatologic;
 10. More Money este o platformă bazată pe inteligența artificială care oferă consultanță privind serviciile financiare;
 11. Orbiting Cubes a creat roboți modulari auto-reconfigurabili;
 12. Ride Safe, o platformă IoT și o aplicație mobilă pentru siguranța motocicliștilor;
 13. TalentBrowse este o platformă de recrutare care vizează plasarea rapidă a candidaților recent intervievați;
 14. WireFame este un instrument de vizualizare a prototipurilor concepute de arhitecți care facilitează comunicarea cu dezvoltatorii imobiliari.

Cele 14 start-up-uri aflate în stadiul de prototip sau Minimum Viable Product vor beneficia de o primă rundă de investiție din partea fondului GapMinder, în schimbul unei participații de 6% din companie.

La sfârșitul programului de accelerare susținut de partenerul Techcelerator, start-up-urile care au înregistrat un progres satisfăcător vor fi invitate la o a doua rundă de investiție, de până la 75.000 de euro, convertibilă în acțiuni.

„Selecția finaliștilor din această rundă a fost destul de dificilă, pentru că am văzut multe proiecte foarte bune, cu potențial de creștere. Am încredere că aceste start-up-uri se vor impune rapid pe piață, mai ales că dispun de tot arsenalul de resurse pentru creștere: acces la un program foarte valoros de accelerare, practic un mini – MBA foarte aplicat, cu ajutorul echipei și a mentorilor Techcelerator, dar și finanțare consistentă prin GapMinder, în cazul de față cumulându-se peste 1 milion de euro”, a declarat Dan Mihăescu, partener fondator GapMinder.

Programul de accelerare, susținut de partenerul Techcelerator, se derulează pe o perioadă de 10 săptămâni, atât în București cât și în Cluj-Napoca, alături de peste 60 de mentori români și străini. Techcelerator include sesiuni intensive de business coaching, mentorat, expertiză specifică în funcție de industria start-up-ului și servicii de marketing.

De asemenea, startup-urile au acces la comunități internaționale pentru scalare și expunere în piața globală. La finalul programului de accelerare, start-up-urile respective își vor prezenta public business-urile în cadrul unui eveniment de tip DemoDay.

GapMinder este un fond de investiții de capital de risc care vizează start-up-uri inovatoare din România aflate în faza de seed, la prima rundă de investiții sau în faza de pre-seed (accelerare). Fondul urmărește să își aducă în portofoliu companii de tehnologie cu potențial ridicat de expansiune internațională, din domenii precum cele ale serviciilor IT și software, securitate cibernetică, inteligență artificială, transformare digitală, soluții IT pentru sănătate, FinTech etc.

GapMinder este primul fond de capital de risc creat ca urmare a selecției derulate de Fondul European de Investiții (FEI). Acesta este finanțat în majoritate prin Programul Operațional Competitivitate (POC) 2014 – 2020, cu cofinanțare prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).

Techcelerator este un program de accelerare care se adresează start-up-urilor românești de tehnologie. Cu sedii în București și Cluj-Napoca, Techcelerator alocă fonduri pentru dezvoltarea companiilor aflate în faza de (pre)accelerare. Susținerea financiară este acordată prin intermediul parteneriatului exclusiv cu GapMinder. Sunt vizate companiile tinere inovatoare, care apreciază că au potențial ridicat de dezvoltare și extindere la nivel internațional, din industrii în creștere, precum: software, securitate cibernetică, inteligență artificială, transformare digitală, soluții IT pentru sănătate, AgTech, FinTech și altele.

FEI este parte a Grupului Băncii Europene de Investiții, fiind principalul finanțator de risc pentru IMM din Europa, prin instrumente de capital de risc, garanţii şi microfinanţare. În România, FEI implementează instrumente financiare finanțate prin fonduri structurale și fonduri de investiții: JEREMIE 2007-2013, Inițiativa pentru IMM și instrumentele financiare din cadrul PO Competitivitate, PO Regional și PNDR.

POC 2014-2020 susține investiții menite să răspundă nevoilor și provocărilor legate de nivelul redus al competitivității economice, în special în ceea ce privește: sprijinul insuficient pentru cercetare, dezvoltare și inovare; și infrastructura subdezvoltată de Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor. POC beneficiază de o alocare de 1,33 miliarde de euro din FEDR.