FacebookTwitterLinkedIn

Compania Arrival, cu sediul la Londra, produce camioane și autobuze electrice și a devenit publică având un preț de 22,40 dolari pe acțiune. Prețul a scăzut la 18,30 dolari, înainte de a închide prima zi de tranzacționare la 22,80 dolari. Acest lucru a făcut ca Sverdlov, care deține mai mult de 76% din acțiuni, să aibă o avere evaluată la 10,6 miliarde dolari la sfârșitul zilei de joi, relatează pe larg Forbes.com.

Start-up-ul a devenit public printr-o fuziune cu o companie de achiziții cu scop special (SPAC – Special Purpose Acquisitions Company) numită CIIC Merger Corp, făcând din Sverdlov unul dintr-o lungă serie de noi miliardari SPAC, precum Chamath Palihapitiya (1,2 miliarde de dolari), Geeta Gupta-Fisker și Henrik Fisker (1,6 miliarde de dolari fiecare) și Mat Ishbia (9,7 miliarde dolari).

Născut în Georgia în 1978, Sverdlov și-a făcut prima avere din vânzarea producătorului rus de telefoane Yota pentru 1,2 miliarde de dolari în 2012, apoi a fost 11 luni ministru adjunct al comunicațiilor în Rusia.

În 2015, Sverdlov s-a mutat la Londra și a strâns 500 de milioane de dolari pentru a investi în start-up-uri de înaltă tehnologie. Charge, numele original al companiei Arrival, a fost prima sa investiție.

Ca parte a abordării sale de economisire a greutății, Arrival folosește șasiuri din aluminiu pentru vehiculele sale. De asemenea, designul permite baterii mai mici și mai ieftine, reducând costul per mașină al vehiculelor sale electrice la 40.000 de dolari.

Directorul financiar al start-up-ului, Tim Holbrow, le-a spus investitorilor anul trecut că se așteaptă ca societatea să genereze venituri de 14 miliarde de dolari până în 2024. Tesla, cu o capitalizare de piață de peste 600 de miliarde de dolari, a înregistrat venituri de 31 de miliarde de dolari pentru 2020.

Credit foto: Arrival