FacebookTwitterLinkedIn

Grupul Independent Scientific Pandemic Insight (SPI-B) din Marea Britanie și-a exprimat regretul cu privire la tacticile aplicate în pandemie prin publicarea unei cărți despre rolul psihologiei ca răspuns al Guvernului la Covid-19, potrivit The Telegraph.

SPI-B a avertizat din luna martie (2020) că miniștrii trebuie să crească „nivelul percepției de amenințare al oamenilor”, deoarece „un număr substanțial de cetățeni nu sunt speriați”. „Utilizarea fricii ca mijloc de control nu este etică. Folosirea acesteia înseamnă totalitarism și nu reprezintă o atitudine etică pentru niciun guvern modern. În mod natural sunt o persoană optimistă, dar toate acestea mi-au oferit o viziune mai pesimistă asupra oamenilor”, a declarat Gavin Morgan, psihologul echipei SPI-B.

Gavin Morgan a vorbit cu autoarea Laura Dodsworth, care a studiat un an tacticile guvernului pentru cartea sa „A State of Fear”, publicată de curând.

Miniștrii s-au confruntat cu acuzații repetate în legătură cu manipularea populației și cu pericolul și amenințarea pe care virusul Sars-Cov2 o reprezintă pentru umanitate – toate acestea pentru a putea justifica carantinarea națională, o afirmație care va fi examinată într-o anchetă publică viitoare în legătură cu răspunsul Guvernului la situația creată de pandemia Covid-19.

SPI-B este unul dintre subcomitetele care consiliază Grupul Științific Consultativ pentru Situații de Urgență din Marea Britanie (Sage), condus de Sir. Patrick Vallance, consilier științific șef. O persoană din interiorul acestei organizații i-a povestit autoarei Dodsworth că „în martie (2020), Guvernul era foarte îngrijorat în legătură cu atitudinea oamenilor care ar putea refuza să stea în case. Au existat discuții despre frica necesară pentru ca oamenii să se conformeze și s-au luat decizii cu privire la modul de creștere a acesteia. Modul în care am folosit frica este distopic. Folosirea fricii a fost, cu siguranță, discutabilă din punct de vedere etic. A fost un experiment ciudat, iar în cele din urmă a fost o greșeală, deoarece oamenii s-au speriat mult prea rău”. Un alt om de știință din cadrul SPI-B a spus că „acest lucru s-ar putea numi «controlul minții», în termeni psihologici”.

Altcineva a avertizat că „oamenii folosesc pandemia pentru a prelua puterea și a conduce într-un mod care într-o altă situație nu ar fi fost posibil. Trebuie să fim atenți la autoritarismul care se strecoară”.

Pe lângă avertismentele clare cu privire la pericolul virusului, Guvernul a fost acuzat că a hrănit publicul cu o mulțime de vești proaste precum decesele și numărul cazurilor de îmbolnăviri, fără a pune vreodată în context cifrele despre cât de mulți s-au recuperat sau dacă numărul zilnic al deceselor este peste sau sub media normală.

Steve Baker, vicepreședintele Grupului de Recuperare post-Covid-19 din Marea Britanie a spus că „dacă este adevărat că statul a luat decizia de a îngrozi publicul pentru a obține respectarea normelor –  ridică o întrebare extrem de serioasă cu privire la tipul de societate în care trăim și vrem să devenim. Dacă suntem cu adevărat sinceri… că suntem îngrijorați că politica guvernamentală de astăzi are rădăcini totalitariste. Da, desigur că are”.