Cautare
, Contributor

Macroeconomie |
|

FMI va contribui cu 1 miliard de euro la programul de bailout pentru Cipru

Cipru.jpg
Fondul Monetar Internațional va contribui cu 1 miliard de euro (1,3 miliarde de dolari) la pachetul de împrumuturi externe pentru Cipru, care au ca scop stabilizarea sistemului bancar și reducerea cheltuielilor publice, a declarat Christine Lagarde, directorul FMI,citată de Bloomberg.

O echipă de experți ai FMI s-a înțeles cu oficialii statului asupra unui program de bailout în valoare de 10 miliarde de euro, care va fi susținut și de Uniunea Europeană şi Banca Centrală Europeană. Programul implică restructurarea celor mai mari două bănci, reducerea deficitului bugetar și ajustarea taxelor și sistemului de pensii.  

“Este un program dificil care necesită eforturi foarte mari din partea Ciprului. Însă noi credem că oferim o soluție financiară completă și sustenabilă la problemele cu care se confruntă Cipru”, a completat Christine Lagarde.

A doua mare bancă, Cyprus Popular Bank, urmează să fie închisă de către guvern, iar activele solide vor fi transferate celei mai mari instituții financiare, Bank of Cyprus, care urmează să fie recapitalizată, ca parte din înțelegere. Deponenții celor două bănci ar putea pierde sume uriașe, din conturile de peste 100.000 de euro, informează Mediafax.

Alt aspect al înțelegerii obligă Cipru să atingă un surplus bugetar primar de 4%, în 2017, taxa de profit va fi majorată de la 10% la 12,5%, iar taxa pe veniturile din dobânzi va crește de la 15% la 30%.

În paralel, guvernul cipriot a alcătuit o comisie de anchetă, formată din trei magistrați, cu singurul scop de a găsi vinovații pentru prăbușirea sistemului financiar. În același timp, ministrul de finanțe, Michael Sarris, și-a prezentat demisia, declarând “că nu dorește să interfereze cu ancheta”, iar Harris Georgiades, fostul ministru al muncii, îi va prelua funcția, conform Reuters.

Bank of Cyprus deține 9,8% din acțiunile Băncii Transilvania, tranzacție efectuată cu trei ani în urmă. În acest sens, surse din banca românească au afirmat că, Banca Transilvania, care deține o filială în Nicosia și una la Limassol, a depus o ofertă de cumpărare a sucursalei din România a Bank Of Cyprus, urmând ca ciprioții să ia o decizie până la finalul săptămânii.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii