FacebookTwitterLinkedIn

De asemenea, FMI și-a îmbunătățit și prognoza privind ritmul de creștere înregistrat de economia României în 2018, până la 4,4%, față de avansul de 3,4% preconizat în aprilie. Conform documentului, România și Islanda vor consemna în acest an cea mai mare creștere economică din Europa, de 5,5%.

Pe ansamblu, Europa va înregistra o creștere economică de 2,5%, iar Europa emergentă, regiune unde este inclusă și România, va avea un avans al PIB de 4,5%.

Perspectivele de creștere au fost îmbunătățite pentru Europa emergentă în 2017, reflectând avansul mai solid din Turcia, Rusia și alte state din regiune. Pentru întregul grup, expansiunea va ajunge la 4,5% în 2017 (de la 3% previzionată anterior) și la 3,5% în 2018 (de la 3,3% estimată în aprilie)”, subliniază FMI, în raportul „World Economic Outlook”.

Prețurile de consum cresc mai puțin, dar deficitul de cont curent mai mult

În ceea ce privește evoluția prețurilor de consum în România în acest an, estimările instituției financiare internaționale au fost revizuite în jos, până la o creștere de 1,1%, de la un avans de 1,3%, cât se estima în aprilie, urmând ca ritmul de creștere a prețurilor să accelereze, în 2018, până la 3,3%, peste avansul de 3,1% preconizat anterior de FMI.

FMI a modificat și prognoza privind deficitul de cont curent înregistrat de România, la minus 3%, în 2017 (de la 2,8% anterior), și la 2,9%, în 2018 (de la 2,5%, previzionat în aprilie).

Pe de altă parte, FMI a revizuit în scădere estimările referitoare la rata șomajului în România, care ar urma să se situeze în acest an la 5,3%, față de 5,4% cât estima anterior, pentru ca, în 2018, să ajungă până la 5,2%, similar cu nivelul previzionat în aprilie.

Datele INS mai optimiste decât cele anterioare

Institutul Național de Statistică (INS) a revizuit în creștere ușoară datele privind avansul Produsului Intern Brut în trimestrul II al acestui an. Potrivit noilor cifre publicate marți, economia României a urcat cu 1,7% în termeni reali față de primul trimestru al acestui an și cu 6,1% (serie brută) față de același trimestru din anul precedent.

Datele publicate la începutul lunii septembrie de INS indicau un avans al PIB de 1,6% comparativ cu trimestrul I din 2017, în termeni reali, și de 5,9% (pe seria brută) față de același trimestru din anul 2016.

Potrivit cifrelor publicate marți, pe serie ajustată sezonier, față de același trimestru din anul 2016, PIB-ul a crescut cu 5,9% (5,7% în septembrie).

În primele șase luni ale acestui an, avansul economiei românești a fost de 5,9% pe serie brută și de 5,8% pe seria ajustată sezonier. Datele publicate în septembrie arătau că PIB-ul a avansat cu 5,8%, pe seria brută, în primele șase luni ale anului în curs, comparativ cu perioada similară a anului trecut, și cu 5,7% pe seria ajustată sezonier.

Cea mai semnificativă contribuție la creșterea PIB a avut-o consumul final (5,2%, în scădere ușoară față de datele publicate în septembrie care indicau o contribuție de 5,4%).