FacebookTwitterLinkedIn

Aceasta se ridică la 152 de mii de miliarde de dolari, de două ori mai mult decât economia globală, valoare ce evidenţiază paradoxul aparent între rata foarte mică a dobânzii impusă de multe bănci centrale care încearcă să încurajeze împrumutul şi să revitalizeze economia şi pericolul nivelului exagerat al datoriei.

Cu toate că FMI nu a cerut plata în avans, cât mai rapidă, a datoriilor, a avertizat că, în unele ţări, nivelul de împrumut al unor companii este prea ridicat. Datoriile private exagerate reprezintă o piedică pentru refacerea economiei globale şi un risc pentru stabilitatea financiară, a mai declarat Gaspar.

Nivelul de împrumut s-a mărit substanţial faţă de creşterea globală din ultimii ani, de la 200% din PIB, în 2002, la 225% anul trecut.

În timp ce două treimi din datorii revin sectorului privat, cererile de împrumut ale guvernului s-au înmulţit după criza financiară. Oficialii din FMI doresc ca guvernele să majoreze creşterea economică.

Nivelul de datorii diferă în funcţie de fiecare ţară, ele nefiind la fel de mari peste tot. Cea mai mare parte a datoriei îi revine ţărilor cu cele mai bogate economii, iar China şi-a înmulţit semnificativ împrumuturile în ultimii ani.