FacebookTwitterLinkedIn

Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI în România, a declarat la finalul vizitei din perioada 13-21 octombrie: „Pentru anii 2016 si 2017, politicile adoptate şi cele care se intenţionează a fi adoptate – o combinaţie de reduceri masive de impozite şi taxe şi de majorări salariale – vor împinge deficitul fiscal până aproape de 3% din PIB în anul 2016 şi peste acest nivel în 2017, dacă nu sunt identificate măsuri compensatorii sau dacă nu se întâmplă din nou neexecutarea integrală a cheltuielilor de capital”.

Ea a arătat că abordarea prociclică va induce un stimul la nivelul economiei într-un moment în care acesta nu era necesar, având în vedere creşterea economică, şi va aşeza datoria publică pe o traiectorie ascendentă.

„Planurile fiscale sunt raportate la o ţintă recomandată de deficit de 1,5% din PIB pentru anul viitor, deficit ce ar asigura reducerea datoriei publice ca pondere în PIB şi, dată fiind neutralitatea ciclică, ar acomoda perspectivele actuale de creştere”, a mai spus Schaechter.

Pentru acest an, bugetul este construit astfel încât să se încadreze în ţinta de deficit de 1,9% din PIB, „datorită realizărilor bune pe partea de venituri şi execuţiei sub aşteptări a bugetului de capital”, existând spaţiu pentru a se onora înainte de termen unele dintre obligaţiile aferente anului 2016.

Estimările analiștilor privind încasările Star Wars: The Force Awakens

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat recent că vrea să achite în acest an cât mai multe dintre obligaţiile de plată ale anului viitor, astfel încât să degreveze bugetul pe 2016 şi a uşura presiunea pe deficitul bugetar.

FMI reaminteşte Guvernului că accelerarea reformelor fiscale structurale este esenţială pentru consolidarea finanţelor publice şi pentru îmbunătăţirea calităţii bugetului.

Hai la o bere ieftină, în România!