Cautare
, Contributor

500 miliardari |
|

Florin Vlas

Florin si Dacian Vlas.jpg
Avere: 14-15 milioane de euro Vârsta: 56 de ani Reşedinţa: Mureş Domenii: Turism, imobiliare

Nonconformistul afacerist din Târgu Mureş a apăsat pedala de acceleraţie într-un moment în care actorii de pe scena economică fac planuri de restrângere a activităţii. De altfel, pe parcursul întregului interviu, Vlas a pronunţat o singură dată cuvântul criză, şi atunci a făcut-o pentru a nega prezenţa ei în domeniul turismului, de care e tot mai ataşat în ultimii ani.

Vlas avea două hoteluri în Târgu Mureş: Voiajos şi Business. 2009 i-a oferit posibilitatea să-şi lărgească portofoliul turistic cu încă o achiziţie deloc neglijabilă: Hotelul Transilvania, situat în centrul oraşului. Vânzătorul a fost nimeni altul decât Josef Goschy, unul dintre coloşii pieţei hoteliere din România, care în urmă cu doi ani a avut o ofertă de şase milioane de euro pentru hotel. La acea vreme, antreprenorul german cerea opt milioane de euro iar afacerea a căzut. În urmă cu mai puţin de un an, i l-a vândut lui Vlas pentru 1,7 milioane de euro. Costurile renovării vor depăşi însă preţul achiziţiei, după cum spune noul proprietar: „Vrem să îl transformăm într-un hotel de patru stele, vom investi peste două milioane de euro în renovări“. 

Afaceristul este conştient că mai există hoteluri de patru stele în centrul oraşului şi speră să facă diferenţa cu un „accesoriu“ care lipseşte concurenţei: un SPA luxos pe care îl va include în planul de renovare a hotelului. În ceea ce priveşte numele, Florin Vlas şi-ar dori să păstreze numele de Transilvania pentru a-i atrage pe turiştii străini pentru care acesta e un adevărat brand. Pe de altă parte, fiul său, Dacian, care e tot mai implicat în managementul hotelurilor familiei, ar vrea să schimbe denumirea în Plaza Hotel. „Până la urmă cred că voi face cum vrea el, pentru că afacerile mele le vor rămâne copiilor“, spune seniorul, pe jumătate convins să cedeze în faţa fiului.

Dacian Vlas a urmat în urmă cu opt ani cari-era de fotomodel, iar în prezent este managerul celui mai luxos hotel al familiei, Business, situat la ieşirea din Târgu Mureş spre Sighişoara. Membrii familiei sunt foarte mulţumiţi de veniturile atrase de Hotel Business, care are în weekenduri un grad de ocupare de peste 90%. Tatăl tânărului manager pare mulţumit de munca fiului său, chiar dacă de multe ori au opinii diferite în ceea ce priveşte direcţia în care trebuie să investească.

„Îmi place că am cu cine să mă consult în afaceri. Înainte discutam despre afaceri cu soţia mea, dar ea aproba toate deciziile mele“, spune amuzat Florin Vlas, care ocupă şi funcţia de consilier local PSD. Vlas mai are o fi-ică în vârstă de 28 de ani, care conduce un salon de înfrumuseţare în cadrul hotelului. Miliardarul a renunţat în ultimii ani la mai multe afaceri, care i-au sporit averea pe care o deţine în prezent. Printre ele se numără o firmă de transport de persoane, o reţea locală de benzinării şi o firmă de construcţii, iar acum este pe cale să închidă şi o reţea de case de schimb valutar, din care a păstrat o singură unitate. Întrebat de motivul pentru care a luat aceste măsuri, Vlas îşi justifică în primă instanţă deciziile prin prisma nevoii de a-şi concentra întreaga atenţie pe un singur business, pe care să îl conducă exemplar.

Ulterior, antreprenorul recunoaşte că familia e cea care l-a determinat să facă exitul din majoritatea businessurilor. „Am vrut să păstrez un domeniu compatibil cu preferinţele lor“, mărturiseşte el. Vlas consideră că turismul nu este în criză şi că valoarea imobilelor nu va dispărea niciodată, „iar cu turismul orice ai face, nu prea ai cum să o dai în bară“, argumentează plastic raţionamentul pe care l-a avut la bază.

Cel mai important „tun“ pe care l-a dat vine de dincolo de graniţe. Aflat în vacanţă în Dubai împreună cu soţia, Vlas a remarcat potenţialul turistic al zonei şi s-a interesat de posibilitatea pornirii unei afaceri. A aflat la scurt timp că în Emiratele Arabe Unite nu este suficient să deţii bani pentru a putea deveni proprietar, ci trebuie să fii acceptat de conducerea statului. L-a cunoscut pe afaceristul egiptean Mohamed Al-Fayed, care i-a făcut legătura cu şeicul Dubaiului, Mohammad ben Rached Al-Maktoum. Cu cel din urmă a reuşit să pună bazele unei afaceri obişnuite, dar în condiţii cu totul şi cu totul speciale. „Am convenit să deţinem în coproprietate un hotel de patru stele în Dubai, dar eu voi deveni proprietar doar peste opt ani“, spune Vlas.

Modelul de afaceri arab este cu totul şi cu totul diferit de cel occidental, iar Vlas a fost nevoit să se conformeze. Povesteşte cu zel cum au decurs discuţiile cu şeicul, şi mai ales cum urmează să decurgă ostilităţile pe viitor. Al-Maktoum urmează să se ocupe de investiţie în primii ani, iar afaceristul român va participa cu doar 10% din suma necesară.

Cei doi se vor întâlni anual pentru a ţine legăturastrânsă, dar Vlas va mai scoate bani din buzunar pentru restul proiectului doar în cel de-al şaptelea an al colaborării, cu un an înainte de a deveni proprietar. „Eu nici nu am văzut proiectul hotelului, nici nu ştiu dacă a început să îl construiască, dar nu puteam pune genul acesta de întrebări pentru că în lumea lor ar ridica suspiciuni“, explică el.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii