Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

Florin Vasilică (EY România): „Ne așteptăm să fie un număr semnificativ de tranzacții de M&A, valoarea companiilor să crească, în 2017”

Florin Vasilică, Liderul departamentului de Asistenţă în Tranzacţii al EY România, privește cu un optimism rezervat spre piața de fuziuni și achiziții din acest an. Ce argumente are reprezentantul companiei care a oferit consultanță în cadrul unor tranzacții precum preluarea de 533 de milioane de euro a Profi de către Mid Europa Partners și de alte câteva sute de milioane de euro a Ursus Breweries de către japonezii Asahi?
 aboneaza-te
Florin-Vasilica-EY-Romania-3

Piața românească de fuziuni și achiziții (mergers & aquisitions, M&A) a început mai greu anul trecut, cel puțin așa arătau studiile. O scădere de aproape 50%, în primul semestru al anului trecut, până la 1,1 miliarde de dolari, față de 2,1 miliarde de dolari, în primul semestru din anul anterior, anunța raportul EY M&A Barometer. România ocupa locul cinci în cadrul țărilor din Europa Centrală și de Sud, cu 56 de tranzacții, în primul semestru al anului trecut, cei mai activi investitori străini provenind din Germania, Franța și Polonia.

Marea problemă cu studiile din România este că cele mai multe tranzacții nu au informații publice. Nu știi valoarea tranzacției și în ce termeni a fost făcută. Astfel, suma agregată a tranzacțiilor este extrem de volatilă, pentru că orice tranzacție mare a cărei valoare este anunțată public influențează foarte mult. Dacă din 100 de tranzacții doar la 30 știi valoarea, este nereprezentativ, ca valoare. Mai reprezentativ este numărul tranzacțiilor”, spune Florin Vasilică.

Însă și acest număr a scăzut în primele șase luni ale anului trecut.

Este mai mult o chestie de conjunctură și de raportare – o tranzacție durează mult timp și poate fi o perioadă în care nu se anunță tranzacții”, detaliază Vasilică.

Până la urmă, anul trecut s-a încheiat cu semnarea a trei mega tranzacții, de peste 500 de milioane de euro: preluarea Profi de către Mid Europa Parteners, a Ursus Breweries de către Asahi Holding (în tranzacția transfrontalieră SABMiller, prin care aceasta și-a vândut toate operațiunile din Europa Centrală și de Est) și a 51% din KMGI (fostul Rompetrol) către CEFC.

Cea mai mare tranzacție din retailul local: Profi a fost vândut pentru 533 milioane de euro

UPDATE. Cea mai mare tranzacție din 2016, din România: Japonezii de la Asahi cumpără berile Ciucaș, Timișoreana și Ursus într-o tranzacție internațională de 7,3 mld euro

Chinezii de la CEFC achiziționează pachetul majoritar al Petromidia și Rompetrol

Tranzacțiile imobiliare au atras și ele anul trecut un interes mai mare decât în anii anteriori. „Este un interes nu doar din partea fondurilor de investiții clasice, ci și a altor fonduri și investitori care n-au mai fost activi după criză”, precizează consultantul EY România.

Iar Vasilică a mai fost plăcut surprins, anul trecut, că în IT & tehnologie tot mai multe proiecte românești au o aplicație globală, „deci am ieșit din zona locală sau regională către zona globală, cu recunoaștere investițională pe măsurăAntreprenorii din IT sunt mai puțin legați de companiile lor decât cei din bunuri de consum sau industrie, unde creșterea durează mai mult decât în IT, astfel încât legătura antreprenorului cu compania este mult mai puternică. Decizia de a vine depinde în continuare de circumstanțele personale ale antreprenorului, care să fie suficient de puternice pentru a vinde. Dacă antreprenorii doresc să se extindă sau să crească în alte arii de competență, depinde de ambiție și de capacitățile antreprenorului”.

Piața de M&A depinde de geopolitic

Consultantul de la EY România se așteaptă ca, în acest an, să continue trendul ascendent, „să fie un număr semnificativ de tranzacții, valoarea companiilor să crească, businessul în sine să fie pozitiv”, dacă, din punct de vedere geopolitic, lucrurile nu se deteriorează. 

Brexitul încă nu a influențat, în mod vizibil, piața de M&A din România, deoarece „toată lumea așteaptă să vadă ce formă va lua. În plan regional, România rămâne o zonă de stabilitate într-o mare de incertitudine, ceea ce a făcut-o din ce în ce mai atractivă investitorilor străini. În momentul în care orice derapaj regional ia o formă mai acută, lucrurile se pot inversa”, subliniază consultantul EY România.

Altă amenințare o reprezintă noua criză economică despre care mulți vorbesc, deși nu s-au terminat efectele celei mai recente.

Deja lumea a început să spună că va veni o criză. Evident că va veni. Întrebarea este când și cât de puternică. Mi-e greu să fac predicții, pentru că am ieșit dintr-un model pur economic, iar influența politicului va fi extrem de semnificativă. Toată lumea așteaptă să vadă ce se va întâmpla: va genera Brexitul o destrămare a Uniunii Europene?”, enunță dubitativ Florin Vasilică.

Ce domenii îi atrag cel mai mult pe investitori?

Industria a fost o zonă de atracție relativ constantă pentru investitori în ultimii ani, fără evoluții spectaculoase în orice direcție și fără un factor declanșator.

Constant, au fost companii care caută să-și mărească baza de producție în România, fie prin achiziții, fie prin facilități noi. Spre deosebire de servicii medicale, unde nu s-a întâmplat nimic, până acum un an și jumătate, când Mid Europa a cumpărat Regina Maria (în august 2015 – n.red.) și s-a activat ca un sector în care se întâmplă tranzacții”, mai spune Florin Vasilică.

Imaginea companiilor de IT din România s-a îmbunătățit semnificativ în ultimii ani. „S-a trecut de la o zonă unde acestea erau un fel de back-office pentru programare, servicii, la o țară care poate genera soluții și producție IT ce pot fi aplicate la nivel global. Percepția aceasta a schimbat atât așteptările investitorilor străini, cât și valoarea la care companiile românești din IT se pot vinde. Există un număr de tranzacții în IT care sunt în pregătire”, punctează Vasilică.

Agribusinessul a rămas atractiv.

În energie este dificil de spus, pentru că valoarea prețului pe MWh este, în continuare, extrem de joasă, ceea ce face dificilă orice investiție în proiecte energetice, iar schema de suport pentru energia regenerabilă este cu semne de întrebare și este greu de stabilit valoarea companiilor din domeniu”, detaliază Vasilică.

Două legi au încurcat tranzacțiile cu bănci

În sectorul bancar toată lumea se așteaptă să se întâmple ceva și nu se întâmplă. Se discută de mult timp, sectorul are nevoie de o consolidare, pentru că sunt prea multe bănci pentru piața din România, dar tranzacțiile sunt extrem de puține. De ce?

Este o combinație între așteptările cumpărătorilor și cele ale vânzătorilor, care, de obicei, nu se întâlnesc. Cadrul legislativ din ultima vreme nu ajută”, explică Vasilică.

Legile dării în plată și Legea conversiei francilor elvețieni au creat o incertitudine extrem de mare asupra bilanțurilor bancare și implicit a valorii băncilor.

Interes există atâta timp cât există și vânzători la un preț pe care îl doresc cumpărătorii. Există entități interesate să cumpere bănci în România, atât fonduri de private equity cu specializare în domeniul bancar, cât și bănci, cu prezență locală sau nu”, completează consultantul EY România.

Investitorii locali pot cuceri vestul sau estul

Surpriza plăcută de anul trecut a fost că au fost mai mulți investitori locali pe piața de M&A.

România este o piață suficient de mare încât să se creeze companii antreprenoriale românești cu o dimensiune bună și să aibă aspirații regionale. În ultimii ani, datorită evoluției macroeconomice foarte bune, multe companii locale s-au uitat să-și extindă activitatea prin achiziții, atât locale, cât și în afara României. Pe termen lung, este o tendință bună, pentru că România este o țară suficient de mare cu o economie suficient de mare încât să creeze astfel de jucători regionali. Că puțini jucători au făcut-o este altă discuție”, a mai spus Vasilică.

Plus că valoarea companiilor românești a crescut, ca rezultat al combinanției din performanța financiară din ultimii ani, datorită creșterii vânzării și a profitabilității, și dintr-un risc de țară mai mic, „deci o atractivitate mult mai mare a țării, implicit a unei valori mai mari a companiilor”, concluzionează Vasilică.

 

Piața de M&A din România, aproape de 3 miliarde de dolari, în 2016

EY: Tranzacţiile internaţionale între companii rămân prioritare în 2017, în pofida naţionalismului geopolitic în creştere

CMS – Euromoney: Piața de M&A din România a fost de 1,98 miliarde de euro, în 2016

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii