Cautare
, Contributor

Lifestyle |
|

Florin Prodana. Corpore sano pentru 2021

Nu cred în fitness. Nu am mai călcat într-o sală de sport de la terminarea liceului, iar ideea mea de exercițiu fizic este să-mi plimb câinele prin Cișmigiu. Cu toate acestea, nu am putut să nu reacționez la energia pozitivă a brandului Florin Prodana și 136bpm.ro, un tânăr antrenor care explică foarte clar, logic și convingător de ce, acum mai mult ca niciodată, forma fizică este necesară pentru păstrarea sănătății trupului, dar și a minții.
Forbes Florin Prodana-162-Edit

Florin Prodana își dorește formă fizică – sănătoasă, continuă, consecventă, customizată, mai ales cu ajutorul aplicației 136bpm, un instrument unic de exerciții care țin cont de particularitățile fiecărui „cursant”. Mai jos, câteva întrebări și răspunsuri care, sperăm noi, să îi convingă și pe cei ca mine să facă mișcare mai multă, în mod organizat și sănătos. Sunt aproape sigură că îmi voi instala aplicația.

 

Cum a început povestea ta în domeniul fitnessului? Ce te-a atras la acest domeniu?
Totul a început după ce am renunțat să mai practic fotbalul de performanță, pentru că am ales să nu renunț la studii, clubul fiind în Alexandria, iar facultatea în București. M-a atras plăcerea pe care am avut-o dintotdeauna pentru sport, pentru mișcare, ceea ce m-a determinat să aleg cariera de antrenor de fitness și aerobic. Aveam deja certificare de a antrena copii și juniori, iar ulterior am obținut și carnetul de antrenor de fitness. Ce poate fi mai frumos decât să vezi, ca instructor, cum sportul modelează corpuri, dar şi caractere…

Cum a fost 2020 pentru tine? Ce ai făcut ca să te adaptezi – tu și business-ul tău?
2020 a fost și pentru mine, ca pentru noi toți, un an diferit, cu schimbări și situații în care a trebuit să îmi refac atât toată strategia de dezvoltare, cât și reorganizarea antrenamentelor în mediul on-line. Am încercat să le arăt oamenilor cât de important este ca în această perioadă să nu fie sedentari, să facă mişcare de acasă, cu ajutorul antrenamentelor pe care le-am creat. Şi eu spun că am reuşit, pentru că am primit feedback-uri foarte bune în această perioadă!

Ce lecții ai învățat de la 2020?
Pot spune că am primit confirmări de la 2020 și aici mă refer la faptul că relațiile familiale și de prietenie sunt cele mai importante, că sănătatea rămâne pe primul loc și am învățat că oricând se poate da totul subit peste cap și, indiferent de situație, trebuie să ne adaptăm și să găsim cea mai bună soluție posibilă, chiar dacă ea în alte vremuri nu era o opțiune.

Cum vezi 2021? Ce planuri ai?
Anul 2021 îl văd ca pe unul de revenire, nu rapidă, pentru noi toţi. Voi continua dezvoltarea aplicaţiei 136bpm, ţin să precizez că nu ne-am oprit niciun moment din dezvoltare nici anul trecut, iar rezultatele se văd, avem o platformă modernă cu un grad ridicat de personalizare. Pregătim mai multe update-uri majore și apoi faza a doua a proiectului care este foarte importantă și care vine, de asemenea, cu ceva nou în ajutorul celor care o folosesc pentru a se antrena de oriunde s-ar afla.

Ce înseamnă fitness bine făcut în această perioadă în care sunt multe nume în acest domeniu? Prin ce te diferențiezi tu?
Cred că și în această perioadă, ca întotdeauna, fitnessul bine făcut înseamnă eficienţă în antrenamente și, mai presus de tot, sănătate, care depinde de o execuție corectă a exercițiilor din program și evitarea accidentărilor, completată cu o alimentație corespunzătoare, echilibrată.
„Prin ce te diferențiezi tu?” – la această întrebare îmi răspund foarte des membrii comunităţii 136bpm.ro. Pe lângă faptul că au rezultate extraordinare, îmi spun că le transmit încredere, le inspir o stare pozitivă în timpul antrenamentelor şi se simt motivați să continue şi să îşi atingă obiectivele propuse.
Dacă ar fi să răspund din punctul meu de vedere, deși e foarte greu, pentru că nu obișnuiesc să vorbesc despre mine, aș spune totuși că o fac prin faptul că mereu caut să ofer tot ce este mai bun oamenilor cu care lucrez și niciodată nu mă opresc din a dezvolta idei ce vin în sprijinul lor, precum proiectul 136bpm.ro.

Te rog, povestește-ne despre 136bpm.ro, cred că este o inițiativă unică în România în acest moment.
136bpm este programul pe care l-am lansat după un an în care am lucrat intens și care nu se va opri din dezvoltare nicio secundă. Este un program de sport on-line venit în sprijinul celor care doresc să se antreneze eficient, în siguranță, de oriunde s-ar afla, printr-o simplă conectare de pe mobil, laptop, tabletă sau TV. Cuprinde antrenamente care ajută la slăbit, la tonifiere sau la dezvoltarea masei musculare, pentru a răspunde tuturor nevoilor. Este conceput să poată fi utilizat de către oricine, indiferent de rezistența fizică la efort, gradul de dificultate fiind selectabil de la începător la mediu și apoi la avansat, și care se schimbă odată cu evoluția fiecăruia. Programul se adaptează stilului de antrenamente și îl ajută pe cel care se antrenează să evolueze.

Da, este o inițiativă unică în acest moment în România și nu numai, prin faptul că antrenamentele sunt filmate și explicate integral, astfel ca utilizatorul să lucreze în siguranță, fiind motivat să țină pasul la fiecare exercițiu, mai ales când intervine oboseala fizică, pentru că aici se întâmplă cel mai des accidentările. Am vrut să elimin asta și am reușit prin evidențierea detaliilor legate de postură și execuție în momentele-cheie, prin faptul că explic și lucrez alături de utilizator, încă de la încălzire și până la relaxare.
Este unic în România și prin faptul că pot lucra în siguranță și cei care au o afecțiune care necesită o atenție sporită și un antrenament în care sunt contraindicate anumite mișcări.

Utilizatorul completează în profilul personal o fișă cu afecțiuni, chiar dacă sunt temporare sau permanente, iar antrenamentul se configurează instant, fără ca exercițiile să îi agraveze problema de sănătate. Practic, programul se personalizează de fiecare dată cu alte exerciții pentru diversitate, dar fără să pună presiune pe zona cu probleme. Desigur, vorbim din punctul de vedere al unei hernii de disc sau tensiuni arteriale… dar dacă ne referim la accidentări temporare ca întindere musculară, ruptură musculară, luxații… sigur că se poate reveni asupra fișei după perioada de recuperare și se debifează zona cu afecțiunea, iar din acel moment, programul completează antrenamentele cu exerciții care antrenează și acele grupe musculare care au fost în repaus.

Pe scurt, programul are și o nouă secțiune pentru cei care nu își aleg unul dintre obiectivele presetate – slăbit, tonifiere sau dezvoltarea masei musculare. Aceştia își pot crea liber antrenamentul, alegând ce zone doresc să lucreze mai intens și ce număr de exerciții doresc să aloce fiecărei grupe musculare alese. Antrenamentul se configurează cu materialele video și explicațiile potrivite, dar doar cu exerciții ce lucrează zonele alese manual.

Vor veni periodic noi și noi opțiuni de antrenament pentru toți cei care utilizează programul, următorul update fiind aproape.

De unde crezi că va proveni creșterea businessului în următoarea perioadă?
Numărul utilizatorilor este pe o linie ascendentă de la lansare, până în prezent. Creșterea mă aștept să vină atât din mediul on-line, cât și din colaborările cu diferite branduri și corporații. Programul nostru este destinat tuturor categoriilor de oameni, important este să vrea să facă mişcare, de restul se ocupă 136bpm.ro.

Unde te vezi în 10 ani?
Perfecționând 136bpm încontinuu, adăugând noi funcţionalităţi, astfel încât platforma de sănătate şi nutriţie să se menţină în topul aplicaţiilor de profil. Deja avem peste 60.000 de antrenamente diferite, 430 de exerciţii şi un grad remarcabil de personalizare. În plus, mă văd dezvoltând idei noi și proiecte atât în domeniul sportului, cât și în alte domenii.

Care a fost cea mai mare provocare de până acum? Cel mai greu moment.
Momente de provocare au fost mereu și sunt sigur că vor mai veni, dar cred că cel mai greu, dacă ar fi să stau să mă gândesc la volumul de muncă, timpul de somn de aproximativ trei-patru ore pe noapte și foarte mult efort fizic și stres, a fost în perioada în care filmam antrenamentele pentru platformă. Eram cel puțin cinci zile pe săptămână la studio, de la ora 10.00 până la ora 18.00, cu pauze foarte scurte, și după primele 10 zile deja se adunaseră foarte multe ore de efort și se simțea oboseala, atât fizică, cât și psihică, punându-și amprenta aici și faptul că, după filmări, aveam încă două ore de antrenamente cardio la sălile cu care colaborez. Iar apoi, seara, petreceam timp pe laptop de la ora 12.00 noaptea până la 4.00 dimineața pentru a seta cu echipa atât funcționalitatea platformei, cât și grafica și settingul corect, pentru configurarea personalizată a antrenamentelor fără a avea erori. Perioada de filmări a fost de aproximativ 40 de zile, în care s-au adunat peste 250 de ore de efort fizic la studio, plus încă 56 de ore petrecute la sală.  Nu aș putea să spun că a fost neapărat dificil, pentru că am făcut-o cu plăcere, ci mai degrabă solicitant.

Care e cea mai mare bucurie în ceea ce faci?
Cea mai mare satisfacție constă în faptul că prin sport contribui la starea de bine și la sănătatea oamenilor cu care lucrez. Fie că au slăbit, s-au tonifiat sau au câștigat masă musculară, mesajele pe care le primesc de la ei îmi confirmă acest lucru şi îmi aduc adevărata bucurie pe care poate să ți-o ofere acest job.

Cât de important este să fii un model pentru comunitatea ta? Ce faci în acest sens?
Nu cred că m-am gândit la asta cu adevărat vreodată. Nu mi-am propus să fiu un model pentru comunitate, dar, dacă s-a întâmplat, e datorită implicării şi experienței acumulate în toți cei peste 20 de ani de activitate și datorită aprecierii oamenilor cu care am interacționat și cărora le mulțumesc. Așa cum spuneam, încerc să-i inspir să ducă o viață sănătoasă, echilibrată, atât prin sport, cât și prin alimentație.

Care este deviza ta în viață?
Cred că mă ghidez după frumos. Frumosul pe care poți să-l găsești oriunde, în orice moment al zilei, de la frunza cea ruginie căzută din pom toamna până la bucuria discuției în urma revederii unui prieten drag. Și încerc să aplic acest lucru în orice și să găsesc bucuria în fiecare lucru. Ca o deviză, îmi vine acum în minte un citat al marelui sculptor român Constantin Brâncuşi: „Lucrurile nu sunt greu de făcut. Greu este să te pui în starea de a le face”.

La ce nu ai renunța niciodată?
Fără să stau pe gânduri, la familie și la prieteni. Pentru mine reprezintă o legătură de suflet, pe viață, la care nu aș putea să renunț niciodată. Nimic de ordin material nici măcar nu se apropie ca importanţă.

Foto: Matei Buță

Locație:
Hotel InterContinental
Club Lounge, Health Club

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii