FacebookTwitterLinkedIn

În România, yield-urile proprietăților de lux sunt între 4% și 6%, pe alocuri ating și 7%, procente care se vor menține și în perioada următoare. “Clar în următoarea perioadă pe măsură ce piața devine mai matură și cu toții vom avea alte cerințe, randamentul nu va crește foarte mult probabil că va stagna sau chiar va scădea încet-încet, dar foarte puțin. Adică pe rezidențialul normal, un randament va fi  undeva spre 5%”, spune Florin Poștoacă, Sales Manager în cadrul Nordis Group, companie specializată în dezvoltarea imobilelor și ansamblurilor de lux, cu proiecte evaluate la peste 400 de milioane de euro.

De altfel, cu toate că randamentele sunt mai mici pe segmentul rezidențial de lux totodată și riscurile sunt mult diminuate, iar beneficiile pe termen lung sunt evidente. Astfel că, pe lângă randamentul primit lună de lună se adaugă și valoarea de piață a proprietății. “E foarte importantă aprecierea ei în timp. Adică prefer să-mi iau un apartament într-o zonă foarte bună, în zona de nord a Bucureștiului, să am un randament să zicem între 4% și 5%, dar am beneficii spre exemplu pe calitatea chiriașilor”, explică Florin Poștoacă, la care adaugă că randamentul trebuie întotdeauna corelat și cu creșterea investiției în timp. “Adică dacă peste câțiva ani eu am deja un 20%-30% în plus pe proprietate și împart pe 5-7 ani, această creștere se adaugă și ea la randament, chiar dacă lunar eu primesc un randament de 5%”, continuă executivul.

Potrivit acestuia, o investiție trebuie întotdeauna să poată fi lichidizată în profit. “Trebuie să știi că ai depus banii în ceva care nu doar că își păstrează valoarea, ci își crește și valoarea în timp”, mai adaugă el.

În plus, proprietățile premium sunt și limitate. Nu sunt foarte mult zone și terenuri disponibile unde se pot construi genul acesta de apartamente. “Asta înseamnă că în timp valoarea lor nu poate decât să crească, dar evident coroborat și cu calitatea ansamblului, cu facilitățile pe care le oferă”, punctează oficialul Nordis. În primele opt luni din acest an, compania a înregistrat vânzări de peste 53 de milioane de euro, cifre record de altfel. Anul 2020 și 2021 au fost cei mai buni ani din istoria Nordis. Rezultatele Grupului se datorează în principal cererii crescute, dar și conceptului de rezidențial pe care l-a introdus pe piață. “În momentul de față cam toată lumea care are un depozit bancar sau care caută o metodă de economisire vrea să lichidizeze partea de depozit și să-i ducă către o investiție imobiliară care este printre cele mai sigure și cu randamente foarte bune”, mai spune Florin Poștoacă.

Din punctul lui de vedere, piața imobiliară premium, indiferent de turbulențe, a mers întotdeauna cel mai bine, iar creșterile sau modificările de preț, fie că este vorba de vânzare sau de chirie, au fost mult mai reduse față de alte segmente ale piețe rezidențiale. “Întotdeauna luxul este mai ferit pe partea asta”, atrage el atenția.

Până la finalul anului, Nordis estimează o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro, iar pentru 2021 “cu siguranță va fi același ritm susținut de vânzări”, mai ales că piața imobiliară din România este mult mai matură față de acum un deceniu. Iar comportamentul cumpărătorilor s-a schimbat radical. Mai exact, dacă în 2010-2012 oamenii se uitau în general doar la suprafață și zonă, acum pun accent, pe lângă acestea, și pe partea de facilități, arhitectură exterioară, ce oferă ansamblul, ce garanție există că valoarea proprietății va crește în timp, dar și cât de repede poate fi ea vândută sau închiriată.

“Toate aceste lucruri sunt din ce în ce mai des căutate de toți cumpărătorii de apartamente premium și se uită mult mai atent pe partea de beneficii. Locația este de departe cea mai importantă, apoi zona de arhitectură exterioară, de facilități și de finisaje”, precizează Florin Poștoacă.