Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Reinventarea României |
|

Florin Popescu (ROCKWOOL Balkans): „Accelerarea digitalizării este vitală. Câştigi bani, câştigi timp, economiseşti resurse”

Forbes România a invitat comunitatea de business din România să răspundă la cele mai importante chestiuni ale momentului în cadrul proiectului editorial #reinventarearomaniei.
Florin Popescu_ROCKWOOL

Florin Popescu, Business Unit Director ROCKWOOL Balkans

Florin Popescu: Orice criză este o oportunitate de reaşezare şi dezvoltare a afacerii, dar nu orice criză este transformată în oportunitate valorificată.

Da, dincolo de aspectele negative ale crizei, acum avem şi şansa unui start nou. Din păcate, noi am mai traversat o criză, chiar foarte recent, cea din 2008-2010. Din fericire, asta înseamnă și că avem un model clar de greşeli pe care nu ar trebui să le mai facem în încercarea de a reporni economia.

Spre exemplu, în Uniunea Europeană marea eroare a crizei precedente a fost accentul care s-a pus pe sprijinirea unor industrii care nu au adus atât de mare plusvaloare. Sper că acum vom fi mai inteligenţi şi ne vom axa pe unele care ne asigură atât o revenire consistentă cât şi o creştere sustenabilă.

Desigur, aici mă gândesc la industriile din zona eficienţei energetice, mai ales a clădirilor.

Mă bucur că Pactul ecologic european, în care acest domeniu ocupă rolul central, este susţinut de majoritatea statelor europene, inclusiv România, ca instrument de refacere economică post-criză. Acest plan oferă atât fonduri importante cât şi politici care îmbină lupta cu încălzirea climatică şi susţinerea unor sectoare-cheie cum e cel al construcţiilor.

Companiile din acest sector au posibilitatea să susțină economia și sunt foarte multe exemple de firme care păstrat fabricile deschise și au continuat producția. La ROCKWOOL am continuat să producem la fabrica noastră de lângă Ploiești, cu măsuri de siguranţă crescute, şi am reuşit să ne menţinem la un nivel rezonabil dacă ţinem seama de context.

Acum avem speranța că lucrurile vor merge în direcția bună, mai ales dacă Guvernul va da izolării termice a clădirilor importanța cuvenită.

Domenii ce trebuie reformate

Florin Popescu: Dacă ne referim la priorităţile absolute, trebuie să începem cu Sănătatea. Dacă nu ai un sistem de sănătate bun, nu ai o societate funcţională şi nu ai o economie bună.

Desigur, e nevoie şi de îmbunătăţiri în Educaţie, mai ales că vedem un decalaj în creştere între cerinţele de pe piaţa muncii şi pregătire.

Reformele din sistemul de educație și din zona de sănătate sunt esențiale deoarece acestea marchează în mod semnificativ viitorul acestei ţări.

Criza ne-a mai arătat şi altceva, atât mediului privat cât şi celui de stat: Accelerarea digitalizării este vitală. Câştigi bani, câştigi timp, economiseşti resurse.

Nu mai putem folosi soluţii de secol XX în secolul XXI. S-au făcut paşi mari în această direcţie în timpul stării de urgenţă, se vede că se poate, dar e nevoie de mult mai mult.

Este o oportunitate pe care trebuie să o fructificăm dacă vrem să fim performanţi.

Măsuri urgente pentru relansare

Florin Popescu:  Am văzut că Guvernul a setat deja câteva direcţii, în primul rînd demararea unor proiecte mari de infrastructură cu ajutorul fondurilor europene şi naţionale.

Secretul reușitei se găsește însă în implementare. Dacă, spre exemplu, se merge pe un program de eficiență energetică / renovare a unui mare număr de clădiri din România, pentru noi și multe alte companii din zona construcțiilor, lucrurile vor arăta ceva mai bine.

De asemenea, dacă facem planuri pentru a beneficia pentru acest scop de banii din Pactul ecologic european / Green Deal, va fi și mai bine.

S-ar crea astfel locuri de muncă pentru mulți dintre românii întorși din diaspora.

Îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor reprezintă o oportunitate imediată pentru relansarea economică și pentru a face orașele noastre mai sănătoase, mai sigure și mai durabile. Acest lucru a fost subliniat și de marile economii ale continentului, în frunte cu Germania sau Franța, care își doresc o refacere economică “verde”, axată pe energie curată, reducerea poluării şi gazelor cu efect de seră, şi pe diminuarea risipei de energie.

Soluția se găsește chiar în fața noastră, în casele și locurile noastre de muncă. În prezent, multe dintre acestea pierd energie, fie că permit pierderea căldurii valoroase în zone cu climă mai rece, fie că folosesc prea multă putere pentru a răci spațiile în zonele mai calde.

Revenirea domeniului

Florin Popescu: Potrivit datelor pe care le avem la acest moment, sectorul construcțiilor a fost afectat într-o mai mică măsură de pandemie, spre deosebire de alte domenii precum transporturile aeriene, HoReCa, turismul şi aşa mai departe.

Pe noi ne-au ajutat să rezistăm şi măsurile foarte stricte de siguranţă şi distanţare socială pe care le-am luat devreme, dar şi coeziunea echipei.

În cazul ROCKWOOL, avem şi avantajul că fabrica de lângă Ploiești, deschisă anul trecut şi care e cea mai mare din România, acoperă în bună măsura cererea de pe piața locală. De asemenea, materiile prime sunt achiziționate cu precădere de la furnizori locali și ne-am asigurat stocurile necesare.

În concluzie, vânzările noastre au evoluat bine în primul trimestru, mai ales date fiind condiţiile. Vom vedea ce va fi pentru trimestrul al doilea, ar putea fi provocator, în funcţie de activitatea partenerilor noștri locali. Producția continuă însă într-un ritm bun și suntem pregătiți să satisfacem nevoile clienților noștri.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii