FacebookTwitterLinkedIn

Florin Popescu, Business Unit Director Rockwool Balkans

Evoluția companiei într-un cuvânt

Reziliență. Așa a fost compania ROCKWOOL în anul 2020, anul pandemiei. Am făcut față pandemiei, ba chiar am continuat să ne dezvoltăm. Ne-am modernizat fabrica din județul Prahova și am scos produse noi, inclusiv prima vată bazaltică Dual Density fabricată în România. Cel mai important lucru e că am rămas uniți și am putut trece peste toate problemele.

Aș aprecia că rezultatele noastre sunt bune. Desigur, din cauza pandemiei, nu atât de bune pe cât ne așteptam la începutul anului, mai ales după un prim trimestru de excepție, dar sunt bune ținând cont de pandemie și de efectele sale asupra economiei. Din fericire, construcțiile au continuat să meargă. Are și Guvernul un merit, pentru că a continuat investițiile și activitatea în domeniul ăsta, dar e vorba și de dorințele clienților. Cei mai mulți investitori privați și-au continuat proiectele, iar proprietarii de case au realizat că e o perioadă bună pentru a face lucrări de termoizolare.

Cele mai importante lecții

Prima lecție e una care doar s-a reconfirmat în pandemie, că lucrurile merg bine dacă ai grijă de oameni. Cum spun adesea: Afacerile se pot reconstrui, nu și oamenii. Noi am impus din timp măsuri de siguranță în fabrică și am început să lucrăm de acasă acolo unde s-a putut. În plus, nu am recurs la reduceri de salarii sau la concedieri, ba chiar am angajat personal suplimentar.

A doua lecție, atât la nivel de business cât și la nivel personal se referă la incertitudine. Lucrurile se pot schimba de pe o zi pe alta. Trebuie să apreciezi ce ai într-un anumit moment, dar și să fii pregătit.

Prestația autorităților

Cred că statul, per ansamblu, are notă de trecere, dar multe lucruri puteau fi făcute mai bine. Pozitiv a fost faptul că România a continuat investițiile, cu o componentă solidă în zona construcțiilor, ceea ce a ajutat la menținerea economiei pe linia de plutire.

În schimb, au fost multe ezitări în ce privește gestionarea pandemiei. Direcția a fost una bună, dar implementarea a avut de suferit. Am remarcat atât răspunsul inegal al administraţiei româneşti de la toate nivelurile, mai ales cel birocratic, dar și conflictele dintre instituții ale statului, mai ales Guvern și Parlament, care n-au ajutat.

Sper ca după 6 decembrie să avem o majoritate parlamentară solidă şi reformistă, mediul de afaceri are nevoie de aşa ceva. Dacă vorbim despre zona construcţiilor şi eficienţei energetice, cred că unul dintre primele obiective ale acestei majorităţi ar fi să avem un Plan Naţional de Reconstrucţie şi Rezilienţă, cel prin care luăm 30,5 miliarde de euro de la Comisia Europeană, cât mai bun. Şi aici aş reitera poziţia celei mai mari părţi a industriei, că trebuie să alocăm 4 miliarde de euro din acest plan către eficienţa energetică a clădirilor, e o zonă cu potenţial economic ridicat.

Strategia de business pentru 2021

Primul punct ţine de consolidarea investiţiei noastre din judeţul Prahova, care are mai puţin de un an. ROCKWOOL a investit 50 de milioane de euro acolo doar în prima fază. Obiectivul nostru e să aducem această fabrică la potenţialul său maxim.

Al doilea punct ţine de a profita de schimbările pe care la aduce politica europeanăși națională în zona de eficiență energetică a clădirilor. Sunt mulți bani în această zonă și, dacă și autoritățile vor ști să aducă bani europeni și să mobilizeze bine bani naționali, economia va avea de câștigat.

Nu în ultimul rând, în această perioadă orice strategie ar trebui să se concentreze și pe gestionarea riscurilor aduse de pandemie. Înainte să te dezvolți trebuie să te asiguri că rămâi în picioare, iar noi avem toate atuurile pentru a o face.

Provocări în 2021

Pandemia va rămâne principala provocare mondială. Chiar și cu un vaccin care dă rezultate, trebuie să ținem cont de faptul că va mai dura până când va ajunge la cea mai mare parte a populației, mai ales când avem atâția oameni sceptici la acest capitol. Pandemia nu va dispărea în câteva luni.