FacebookTwitterLinkedIn

Care ar fi soluția ideală pentru a nu pierde bani în timp de criză?

Cred că la acest fapt trebuie să te gândești încă dinainte de a intra în criză. Domeniul în care activăm noi majoritar – management de proiect în construcții, a fost cel mai afectat. Sunt mulți care nu au trecut de acest hop. Eu cred că noi am reușit să ne menținem pe linia de plutire, și chiar mai sus, pentru că am menținut mereu relații bune cu clienții noștri, pentru că nu am făcut niciodată rabat de la calitate și pentru că am încercat în permanență să ne adaptăm nevoilor pieței.

A fost o lecție dură, din care am învățat destule. Am învățat să apreciez lucruri, aspecte, situații la care nici nu mă gândeam înainte de criză. Cred că primordial, în perioada de criză, este să nu îți pierzi cumpătul (nici măcar când cel mai important client pune proiectul în stand by, în prima zi din an, așa cum ni s-a întâmplat nouă), să ai curajul să iei decizii radicale rapid și să elimini cheltuielile pe care îți permiți să le elimini. Să te adaptezi schimbării, fie și forțat, să nu îi opui rezistență și să optimizezi la maxim resursele pe care le ai.

Forbes România: Cum poți face bani pe aceste vremuri?

Florn Popa: Pentru noi, flexibilitatea a fost cheia. Am lărgit aria de serivicii oferite, păstrând în permanență o abordare client oriented, am mers și pe proiecte mai mici, am menținut o relație foarte bună cu clienții, am abordat zone la care nu ne gândisem inițial. Am mers pe servicii specializate, de la due dillingence, până la monitorizare pentru bănci. Am lucrat destul de mult cu bancile în ultima periodă, pentru că ele au „puterea” de a da drumul unui proiect și ne-am implicat mult în partea de monitorizare.

Am început, în mare parte, să ne implicăm în cât mai multe proiecte de energie verde. E un domeniu relativ nou în România, dar are o abordare din ce în ce mai concretă. Suntem membri fondatori în Romania Green Building council și membru RPIA.  Ne mândrim, în 6 ani de activitate, cu proiecte de peste 850,000,000 eur, peste 100 de clienți și mai bine de 1,275,000 mp gestionați. E greu să te gândești la un profit veritabil în această perioadă, mai ales prin comparație cu perioada 2006- 2008, de exemplu. Noi nu ne-am temut ca, pe lângă proiectele mai mari de cost și project management, să gestionăm  și proiecte mai mici, să oferim servicii specializate sau să abordam sectoare  ceva mai inovative, cum este cel al energiei verzi.

Forbes România: Ce ai face cu 10.000 de euro, dacă ar fi singurii tăi bani? În ce i-ai investi?

Florn Popa: Aș investi în imobiliare, de exemplu, pentru că așa câștigi de două ori: în primul rând pentru că ajuți la reabilitarea sistemului și în al doilea rând pentru că, în mod sigur, investiția se va întoarce. Spuneam anterior că energia verde devine o soluție tot mai bună și mai prezentă la noi. În mod clar aș accepta să investesc în acest domeniu.

Forbes România: În ce ar trebui să investești la: 20 de ani, 30 de ani, 40 de ani, 50 de ani?

Florn Popa: Eu am ales să investesc în project management la 20 de ani și continuu să fac asta și la 30. Probabil mă veți regăsi în acest domeniu și la 40 sau la 50, dar pentru mine va fi cu totul altul. Pentru că sensurile project management sau construcții comporta atâtea sensuri și implicații câți clienți ai. Între timp, am investit și în alte afaceri, unde încep să văd rezultatele. Așa că, peste câțiva ani, mă văd cu mai multe  proiecte în care să fiu implicat la nivel decizional. În ce aș investi la 50 de ani? Va trebui să văd cum merge piața și voi putea răspunde atunci. Dar cu siguranță, nu mă opresc aici.

Forbes România: Cum vedeți anul 2013?

Florn Popa: Fiți atenți la dinamica pieții. Încercați să identificați nișele de dezvoltare și nu aveți teamă în a lua  decizii care pot schimba, așa cum spuneam, radical mersul afacerii dvs.  Fiți flexibili și păstrați un standard înalt de calitate în ceea ce oferiți clienților dvs. Este extrem de important să păstrezi o relație bună cu cei cu care lucrezi, mai ales într-un domeniu în care recomandările sunt extrem de importante. Și, dacă mai adaugi la asta un preț competitiv, ai doar de câștigat. 2013 va trebui să fie un an bun pentru noi. 2012 a fost anul în care am fost declarați, al doilea an consecutiv, cea mai bună companie de Project Management din România, așa că avem încă o dovadă că ne facem bine treaba și că acest lucru se vede pe piață.