FacebookTwitterLinkedIn

Pentru omul de afaceri Florin Pogonaru, anul 2010 nu a fost deloc uşor, dar a fost unul fast, deoarece, în ansamblu, averea familiei Pogonaru aproape că s-a dublat faţă de evaluarea făcută cu un an în urmă. 2010 a fost dificil privit prin prisma disputelor pe care le-a avut cu acţionarii minoritari ai uneia dintre companiile controlate. Este vorba de Prodplast Bucureşti (tranzacţionată la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul PPL), din care, în anul 2008, a fost desprinsă o nouă companie, Prodplast Imobiliare – care a preluat toate activele imobiliare ale fostei societăţi Prodplast şi care a fost ulterior introdusă la tranzacţionare pe piaţa Sibex.

Disputele cu restul de acţionari ai PPL, între care fondul de investiţii Broadhurst şi unul dintre fondurile ING, au continuat şi în 2010, dând bătăi de cap omului de afaceri bucureştean, care a şi fost sancţionat de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM – instituţie care reglementează şi supervizează funcţionarea pieţei de capital din România).

În plus, nici afacerile nu i-au mers cu mult mai bine. Cel puţin asta arată rezultatele financiare al Prodplast, una dintre cele mai importante afaceri din producţie ale lui Florin Pogonaru, care anul trecut a avut un profit de doar 1,6 milioane de lei, la jumătate din profitul înregistrat în 2009. Şi asta în ciuda faptului că cifra de afaceri a companiei a crescut de la 46 la 48,3 milioane de lei. Spre deosebire, Prodplast Imobiliare (PPLI), unde omul de afaceri deţine un pachet de 27,7% din acţiuni, a avut anul trecut o cifră de afaceri şi un profit în creştere. Însă cifrele în valoare absolută sunt nesemnificative: profitul PPL a fost anul trecut de 0,5 milioane lei, la o cifră de afaceri de 1,1 milioane.

Compania este importantă pentru averea omului de afaceri bucureştean, deoarece are în proprietate două terenuri: unul în suprafaţă de 45.000 de metri pătraţi situat lângă Piaţa Obor, zonă semicentrală din Bucureşti, şi altul de 30.000 de metri pătraţi, situat în zona Pipera-Tunari. Valoarea acestora a fost estimată la finele anului trecut la circa 45 de milioane de euro. Valoarea de piaţă a companiei la jumătatea anului 2011 era însă de doar aproximativ 21 de milioane de euro. Cea mai mare parte a investiţiilor realizate de antreprenor sunt prin intermediul Central European Financial Services (CEFS), un „investment bank boutique“, creat în anii ’90, pe care îl administrează împreună cu fiul său, Andrei Pogonaru.

Vezi care era averea lui Florin Pogonaru în 2010