Lumea se schimbă indiferent de crize, însă dacă pentru schimbarea unei afaceri poți planifica sau poți avea strategii raportându-te la trecut, în cazul crizelor cel mai mult contează atitudinea și mindset-ul, pentru că nu mai ai un trecut stabil pe baza căruia să acumulezi date și să planifici.
Florin Pogonaru, Președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) și acționar majoritar ProdPlast, susține că, pentru a reuși în afaceri într-un astfel de context plin de incertitudini, trebuie să ai o viziune pe termen mediu și lung. Însă, pentru ca sectorul privat să poată prospera și să devină competitiv și în afara granițelor, suportul sectorului public este absolut necesar.
Pe de altă parte, acesta își dorește ca Europa să devină o singură țară, cu un buget comun, pentru că, din punct de vedere logistic, toate țările din Uniunea Europeană sunt dependente unele de altele.
“Totul depinde de cerere. Cererea noastră e normal să vină din Europa și asta să determine toate structurile, modul de dezvoltare etc.”, punctează el.
În ultimele trei luni, atât sectorul privat, cât și cel public au făcut front comun alături de oameni pentru a combate efectele devastatoare ale pandemiei și au căutat împreună soluții pentru relansarea economiei țării.
“A fi singuri nu cred că este o soluție pentru supraviețuire. A fi împreună în structuri, cred că asta e soluția și într-adevăr una dintre lecțille crizei implicite”, continuă acesta.
La nivel național, pe perioada stării de urgență, Guvernul s-a concentrat pe salariați și pe asigurarea lichidității în firme, ceea ce Pogonaru consideră că “a fost foarte bine“, pentru că, astfel, s-a evitat să se ajungă la tensiuni sociale.
“Suntem toți împreună și trebuie să supraviețuim împreună. Și prudenții și optimiștii trebuie să se uite la acea limită de sus, acea limită a suportabilității sociale a crizei și trebuie să îi ajute pe cei mai loviți de criză”, mai precizează Președintele AOAR.
Contextul actual a arătat și cât de importantă este comunicarea dintre mediul de afaceri și sectorul public, iar în ultimele patru luni, Florin Pogonaru spune că a găsit un interlocutor în Guvern și nu numai. Însă, există dezechilibre fundamentale în economia românească ce necesită o atenție deosebită, iar aici statul este unul dintre pionii cheie.
“Sunt două dezechilibre fundamentale în economia românească : sistemul public ineficient și un mediu de afaceri care tradițional nu se uită la valoarea adăugată, se uită la producerea de commodities, la lucruri ușoare. Aici trebuie să se intervină cu ajutorul de stat. Trebuie să punem ca obiectiv și partea de valoare adăugată, nu doar crearea de locuri de muncă. Altfel nu vom ajunge să plătim forța de muncă ca să nu mai plece din țară”, afirmă Pogonaru.
Odată cu digitalizarea instituțiilor publice, mediul de afaceri speră că se va renunța la faimosul dosar cu șină, însă Președintele AOAR spune că se va reveni la el, pentru că, de-a lungul timpului, s-au creat false nevoi de personal.
De curând, actuala guvernare a publicat planul de investiții și de relansare a economiei românești. Dar, cu toate că are elemente care merg spre valoarea adăugată necesară societății în ansamblu, antreprenorul consideră că s-ar putea să nu avem atâția bani cât are România nevoie. Practic, lipsa proiectelor reprezintă o problemă majoră, mai ales că există spațiu de dezvoltare foarte mare în țară. De asemenea, el punctează și faptul că, în următoarea perioadă, va fi o schimbare de cultură în ceea ce privește modul de lucru.