Cautare
, Contributor

Afaceri |
|

Florin Pogonaru (Președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România) la Forbes reINVENT SUMMIT 2020: “Totul a fost de atitudine și mindset”

Care sunt elementele pentru a avea un mindset de succes? Florin Pogonaru, Președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România, își revarsă expertiza în cadrul unei noi ediții online a Forbes reINVENT SUMMIT 2020.
Florin Pogonaru

Forbes reINVENT SUMMIT reunește cei mai reprezentativi lideri de business din România pentru a discuta despre strategiile lor de a face față contextului actual.

 

Iată cele mai importante declarații ale omului de afaceri:

“Pentru prima dată cu criza aceasta, am fost puși în situații diferite. La criza asta ne-am trezit că este o criză care vine de nicăieri și la care gradul de incertitudine este maxim. Și ce am descoperit este că nu poți să cuprinzi incertitudinea nici în scenarii și nici în strategii. A fost greșit și cei care au încercat să structureze, să își imagineze lucrurile în total necunoscut, probabil și-au luat lecțiile.

Totul a fost de atitudine și mindset, de reacții prompte, nu de structuri. Desigur astăzi, lucrurile devin mai clare, putem gândi în termeni de scenarii, în termeni de strategii și așa mai departe.

Cred, și la nivelul grupului, este foarte importantă combinația de mindset și e foarte importantă combinația care vine dinspre generația 30-40 de ani, inputurile și mindsetul cu care vin ei. Într-un fel gândesc eu și mă pregătesc pentru următorii 70 de ani, și într-un fel gândește și se pregateste pentru următorii 70 de ani un tânăr de 30 de ani.

Ce cred că a fost foarte important la nivel de grup, a fost că mindset ul grupului a fost de 3-35 de ani, ai predominat acest tip de mindset.

Avem de a face și cu un mindset și la nivelul societății, este un mood social de care ne izbim, și oricât de mult am vrea noi să abordăm, să creștem, s-ar putea să te lovești de un mindset social. 

Identificăm 3 tendințe: o tendința de prudență excesivă. Sunt lăudați cei care fac economii, cei care gândesc viitorul în termeni negativi, “este bine să fii prudent”.

Am învățat o lecție: Mindsetul ăsta e la fel de păgubos ca cel de asumare a riscurilor inutile.

A doua trăsătură la nivelul societății este această orientare a societății spre prezent, consumând din resursele generațiilor viitoare. Este nevoie că în orice afacere să avem din cei cărora le pasă și de următorii ani. 

A treia caracteristică a societății la nivel de mindset este cea de neîncredere și în timpul pandemiei ne-am izbit tot timpul de tendință spre jocuri de sumă nulă. A fost tot timpul “ce câștig eu, pierzi tu, ce pierd eu -câștigi tu”, când de fapt era important să fim împreună și să aplicăm împreună pentru a ne salva.

Trebuie să ai mindsetul ăsta a deschiderii și uneori a paradoxului. Să nu-ți fie frică de o chestiune care pare o criză. Prima chestiune este să paralizezi, apoi să răspunzi cererii care este culminantă, trebuie să te dezvolți, să intri în jocul ăsta cu scurtarea lanțurilor de aprovizionare, să vezi cum faci ca să-ți dezvolți propria cercetare local; am făcut salturi foarte mari în aceasta privință.

Dacă vreți, concluzia noastră este că s-ar putea să vedem o oarecare stagnare la nivel european, dar s-ar putea să vedem inflație în piele emergente, inclusiv în România.

Atenție la mega trenduri, la green economy și digitalizare, și gândiți foarte curajos, asumați-vă riscuri și gândiți pe valoare adăugată mare. Nu rămâneți simpli prelucrători.”

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii