Cautare
, Contributor

500 miliardari |
|

Florin Panea

Florin Panea.jpg
Avere: 18 milioane de euro Vârstă: 40 de ani Reşedinţă: Bihor Domenii: Comerţ încălţăminte şi marochinărie    

Omul de afaceri Florin Panea a cerut în a doua parte a anului 2009 intrarea în insolvenţă a companiei Leonardo, cel mai mare retailer de încălţăminte şi marochinărie din România. Cu datorii cumulate de circa 100 milioane de euro, Panea a trecut în noiembrie 2009 la un plan de reorganizare judiciară. Acesta a inclus, pe lângă închiderea a circa 50 de magazine neprofitabile, şi scăderea preţurilor la raft. Potrivit datelor Casei de Insolvenţă Transilvania, intrarea în această procedură a prins compania Leonardo cu 136 de magazine la nivel local şi unul sechestrat, alte 64 de unităţi în Ungaria şi cinci în Republica Moldova şi în Bulgaria. Leonardo a înregistrat în 2009 o cifră de afaceri de circa 100 de milioane de euro, în scădere cu 30% faţă de 2008, şi pierderi de peste 50 de milioane de euro.

Radu Lotrean, asociat coordonator la Casa de Insolvenţă Transilvania, susţine că perioada stabilită de lege pentru reorganizarea companiei este de până la trei ani, cu posibilitatea de prelungire de un an. Lotrean a mai declarat că în această perioadă, Leonardo va plăti datoriile către parteneri în funcţie de profitul obţinut.

Cele mai mari datorii, de circa 70 de milioane de euro, urmează să fie achitate către furnizori de încălţăminte şi marochinărie, 20% din sumă aparţine băncilor, iar 10% este datoria lui Panea către stat. Florin Panea a demarat businessul Leonardo în 1994 împreună cu fostul asociat Dan Pavel, când au început, iniţial, să cumpere şi să revândă pantofi. În 2004, Pavel a ieşit din afacere, iar Panea a rămas la cârmă, fiind azi acţionarul majoritar al companiei.

În prezent, Panea intenţionează să atragă şi un fond de investiţii în acţionariat pentru o eventuală majorare de capital şi pentru a obţine, astfel, lichidităţi pentru rambursarea datoriilor acumulate.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii