
Ce cuvânt caracterizează cel mai bine anul 2021?
Aflându-ne încă sub imperiul evenimentelor generate de pandemie, îmi este greu să descriu anul 2021 folosind doar un singur cuvânt. De aceea, atunci când mă gândesc la anul care tocmai se încheie, consider că aceste trei caracteristici îl definesc cel mai bine: incertitudine, schimbare, adaptabilitate. Acestea ar fi, de fapt, etapele prin care am trecut cu toții, pentru a ne asigura continuitatea, în ciuda contextului atipic. Dacă la început ne-am confruntat cu incertitudini, am fost nevoiți să facem unele schimbări mai mici sau mai mari și să ne adaptăm pentru a depăși provocările și a funcționa la parametri optimi.
Care au fost motivele dvs de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2021? (pandemia, criza economică, criza de materii prime, inflația, forța de muncă, criza guvernamentală, altele). Care sunt rezultatele activității companiei/ grupului, comparativ cu estimările de la început anului?
Pandemia, cu întreaga incertitudine pe care o aduce, a fost și în 2021 motivul principal de îngrijorare, deoarece de modul în care evoluează situația sanitară depind multe domenii de activitate. La aceasta aș adăuga criza materiilor prime, care a generat atât creșteri de prețuri, cât și întârzieri în procesul de livrare. În strânsă legătură cu acest aspect aș mai menționa creșterea haotică generală a prețurilor la ambalaje, transport, energie electrică, gaze naturale, combustibil. Nu ne-am mai confruntat cu o astfel de creștere în lanț a prețurilor și într-un ritm atât de brusc.
În ceea ce privește, însă, rezultatele Alevia, ne bucurăm că acestea s-au menținut în linie cu estimările inițiale, am crescut cu 10% rezultatele față de anul anterior.
Care au fost motivele de satisfacție sau de optimism în 2021?
Unul dintre motivele care ne-au determinat să ne menținem optimismul anul acesta este faptul că am reușit să raportăm creșterea cifrei de afaceri, în conformitate cu obiectivele planificate. Totodată, acesta a fost anul în care am dezvoltat o strategie mai complexă de marketing și în care am abordat canale noi de comunicare, fapte pe care le-aș încadra la categoria învățămintelor pozitive pe care ni le-a oferit pandemia. În ceea ce îi privește pe clienții noștri, mai ales în domeniul nostru de activitate, este important ca aceștia să ne știe alături, iar dacă stă în puterea noastră să le oferim un sprijin la o nevoie pe care o au, să știe că au în noi un partener de încredere. Și putem face asta doar fiind tot mai prezenți în preocupările lor cotidiene.
Și dacă tot aminteam de oameni, un motiv de satisfacție enormă pe care ni l-a oferit anul acesta, este plăcerea de a avea alături o echipă care interacționează armonios, iar eu sunt de părere că adevărata valoare a unei companii nu stă doar în bunuri și resurse financiare, ci în relațiile dintre oamenii din interiorul ei și în conexiunea cu clienții și furnizorii. Consider că oamenii au nevoie de un anumit nivel de libertate pentru a avea randamentul optim. Fără libertate și cu o permanentă inspecție și control a ceea ce fac, vor deveni rapid nefericiți, ceea ce va duce la o percepție de neîncredere în companie.
Optimismul a venit din faptul că deși anul 2021 a fost caracterizat de o mare instabilitate, am reușit ca în echipă să găsim rezolvare pentru fiecare problemă, iar acest lucru ne-a oferit încrederea că deținem toate atuurile pentru a ne adapta unui mediu cu multiple provocări.
Cum caracterizați mediul privat de afaceri din România în anul 2021 în privința rezilienței și dinamicii? Argumentați.
Anul 2021 a solicitat la maximum companiile în privința rezilienței în fața schimbărilor permanente, a creșterii constante și nemaiîntâlnite a prețurilor din ultimii ani. Antreprenorii, în general, au fost expuși unei dinamici mai mari a problemelor apărute, a complexității lor, necesitând soluții noi și flexibilitate sporită.
Care sunt deciziile bune pe care le-a făcut guvernul pentru încurajarea și susținerea mediului de afaceri din România în anul 2021? Care sunt lucrurile pe care trebuia să le facă, dar nu le-a făcut?
Criza sanitară a reprezentat, cu siguranță, un test pentru Guvern și autoritățile statului, care au înțeles că susținerea și dezvoltarea mediului de afaceri este vitală pentru funcționarea în continuare a economiei. Aș prefera să vorbesc, mai degrabă, despre ceea ce urmează, și anume Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care este o șansă pentru țara noastră de a-și întări economia, în condițiile în care Guvernul va reuși să atragă un grad maxim de absorbție a fondurilor alocate. Statul ar trebui să construiască în continuare un parteneriat viabil cu mediul privat și să abordeze o strategie ceva mai susținută de sprijinire a mediului de business, bazată, în primul rând pe reforme și predictibilitate.
Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial în anul 2022?
Vom intra deja în al treilea an de pandemie și am putea spune că experiența dobândită până acum ne va ajuta să depășim potențiale noi provocări. Deja, 2022 va debuta cu o serie nouă de încercări, atât din punct de vedere economic, cât și politic, pe lângă cele de ordin sanitar, care se vor perpetua și vor da naștere altor noi incertitudini. La nivel global, cred că provocarea majoră va fi dată de găsirea de soluții pentru a face față scăderii consumului dată de creșterea costului cu nivelul de trai. La care voi adăuga criza materiilor prime și nivelul ridicat al inflației.