Cautare
, Contributor

Afaceri |
|

Florin Jianu: Este nevoie de o pregătire de cinci ani pentru trecerea la impozitul pe gospodării

30 de miliarde de lei ar lipsi de la bugetul statului anul viitor, după trecerea la impozitul pe gospodării de la 1 ianuarie 2018. Timp de aproape un an şi jumătate, statul nu va încasa bani din impozitele pe venituri.
Florin Jianu

“Dacă acest impozit va fi introdus în 2018, trebuie să avem în vedere că obligaţia declarării de către persoanele fizice a cuantumului de plată către stat va fi făcută abia în anul 2019, până în 25 mai, deci aproape un an şi jumătate nu vor exista încasări din impozitul pe salarii la bugetul de stat. Dacă ne raportăm la sumele încasate în acest moment la impozitele din salarii, acestea se ridică la 27,7 miliarde de lei anul trecut, adică 12,4% din totalul încasărilor la buget. Proiecţiile Guvernului arată că în acest an se va ajunge la 30 de miliarde de lei”, a declarat Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), fost ministru pentru Mediul de Afaceri.

La această sumă ar trebui să adăugăm încă 4 miliarde de lei pentru plata consultanţilor fiscali.

“S-a declarat că vor fi 35.000 de consultanţi fiscali plătiţi cu 10.000 de lei fiecare, deci avem un cost de aproape 4,2 miliarde de lei anual, care va fi efectiv un cost pentru stat”, a subliniat Jianu.

Pe lângă aceste sume, Jianu spune că va exista un minus de aproape 10 miliarde de lei provenit din scăderea de la 16% la 10% a impozitului pe venit.

Prezentanţi CNIPMMR solicită autorităţilor să menţioneze impactul bugetar al acestei măsuri. “În programul de guvernare se spune că impactul bugetar este minim, pentru că se va crea un număr de locuri de muncă în urma scăderii impozitului. Noi cerem să ni se spună foarte clar de unde este această sursă în venit pentru anul următor, pentru că aproape 30 de miliarde de lei vor lipsi,” a arătat Jianu.

O altă problemă este că fără o informare adecvată, românii nu vor şti cum să plătească.

“Vă dau un exemplu din SUA: numai acel ghid de informare privind plata impozitului individual are 102 pagini. În acest moment, noi nu avem un astfel de ghid, pentru ce înseamnă acest tip de impozit. Noi preconizăm că va fi un număr foarte mare de executări silite. În SUA s-a ajuns de la un formular de patru pagini la, început, la unul de 16-20 de pagini, în prezent. Am vorbit cu antreprenori din SUA şi din Franţa şi toată lumea se plânge de birocraţie”, a precizat reprezentantul CNIPMMR.

Jianu susţine că trecerea la acest tip de impozitare are nevoie de o pregătire de cinci ani, timp în care trebuie să existe o perioadă de tranzit pentru ANAF, pentru îndrumarea persoanelor fizice, pentru asigurarea numărului de consultanţi fiscali şi pentru pregătirea acestora. El a subliniat că 1 ianuarie 2018 nu este nicidecum un termen fezabil.

“Nu există o cultură şi o tradiţie a românilor, ca timp de un an să strângă bonurile, să completeze un formular foarte important, să pună bani de-o parte, să îşi facă toate calculele privind deducerile şi să plătească. În plus, acei consultanţi fiscali vor fi angajaţii statului, nu ca în SUA, unde sunt angajaţi de contribuabili şi îi ajută. Noi vorbim de fapt de nişte portărei, angajaţi ai statului, care vor strânge impozitele”, a completat Jianu.

Cota unică este cel mai bun model, iar ANAF nu trebuie să facă altceva decât să-şi eficientizeze colectarea, consideră Jianu.

Jianu a mai precizat că proiectul Guvernului nu a respectat nici principiile de consultanţă.

“Reprezentanţii Guvernului au declarat că impozitul pe gospodării a fost trimis spre consultare către Coaliţia pentru Dezvoltarea României. Noi facem parte din această coaliţie şi la noi nu a ajuns nimic legat de acest impozit pentru un punct de vedere. În al doilea rând, în Consiliul Economic şi Social nu a avut loc niciun fel de discuţie pe această temă”, a precizat Jianu.

De asemenea, el a atras atenţia că există obligaţia realizării unei analize de impact şi a unui test privind impactul asupra IMM-urilor, ceea nu a fost realizat până acum.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii