FacebookTwitterLinkedIn

Ministrul Energiei Virgil Popescu şi ambasadorul Canadei în România Annick Goulet, în numele ministrului canadian al Resurselor Minerale Seamus O’Regan Jr., au semnat Memorandumul de înţelegere privind consolidarea cooperării în domeniul Energiei Nucleare Civile. Acordul este încheiat între ministerul Energiei din România şi Departamentul de Resurse Naturale din Canada.

Am ţinut să fiu prezent astăzi la semnarea Memorandumului de înţelegere privind consolidarea cooperării în domeniul Energiei Nucleare pentru că susțin dezvoltarea proiectelor nuclearo-energetice de la Cernavodă şi a celor din sectorul energiei nucleare civile din România. Investiţiile sunt vitale şi mă bucur că partenerii canadieni se alătură partenerilor americani pentru a dezvoltă domeniul nuclear din ţara noastră. Felicitări ministrului Energiei, Virgil Popescu, şi Excelenţei Sale, ambasadorul Canadei în România, Annick Goulet!”, a precizat Florin Cîţu, potrivit unei postări de joi pe pagină de Facebook a Guvernului. 

Prin Memorandumul semnat joi se are în vedere consolidarea cooperării dintre Canada şi România în domeniul energiei nucleare. Industria canadiană are experienţă în proiectele CANDU şi deja a realizat lucrări de renovare şi proiecte noi de construcţie de unităţi CANDU, arată un comunicat de presă al Ministerului Energiei.

Drept urmare, având în vedere experiența, partenerii canadieni se vor implica în proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în cele din sectorul energiei nucleare civile din România.

Mă bucur că în proiectul nostru de modernizare şi construcţie de noi reactoare nucleare, pe lângă partenerii din SUA şi Franţa, ni se alătură şi partenerii canadieni, cu care avem o colaborare foarte bună şi îndelungată în spate, în acest domeniu. Prin semnarea acestui memorandum ne exprimăm interesul comun în consolidarea şi dezvoltarea în continuare a cooperării în proiectele de energie nucleară. Şi nu doar atât: vom încerca să colaborăm pentru a implementa noi tehnologii, care sunt viitorul energiei verzi. Vreau să le mulţumesc partenerilor canadieni, E.S. ambasadorul Canadei în România Annick Goulet şi ministrului canadian al Resurselor Minerale, Seamus O’Regan Jr. pentru suport şi bună colaborare. Totodată, prezenţa prim-ministrului Florin Cîţu la acest eveniment demonstrează cât de important este acest proiect pentru ambele state”, a afirmat Virgil Popescu, conform sursei amintite.