FacebookTwitterLinkedIn

Moneda unică europeană a ajuns miercuri la un nou maxim istoric. Cursul afișat de BNR este de 4,85 de lei pentru un euro, cu 0,45 de bani mai mult față de cotația de marți.

Aflat la Galați, la conferința antreprenorilor din acest județ, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a explicat că deprecierea monedei naționale față de euro are legătură cu economia mondială și că această situație nu va afecta economia din România – ne-a transmis corespondentul Radio România Actualități.

Florin Cîţu a mai spus că nu crede că până la finele anului un euro va atinge pragul de 5 lei.

Florin Cîţu: „Este o situaţie temporară, transmisia către cetățeni nu se face imediat nici în prețuri, durează, ar trebui să fie o depreciere care să fie acolo mare și să rămână depreciere o perioadă lungă de timp. Nu vedem așa ceva în prețuri. Pe parte de rate la bancă, în primul rând acestea, ratele, sunt amânate nouă luni de zile, deci nu ar afecta nicio rată la bancă – iarăși nu aveam o problemă, chiar în condiţiile în care nu ar fi fost. 70% dintre împrumuturi astăzi sunt în lei, deci nici acolo nu aveam o problemă, iar dobânzile la lei au scăzut. ROBOR-ul în special a scăzut în fiecare lună. Revenind la curs, este doar o mișcare temporară, nu se va vedea inflație şi nu va afecta ratele.”