Cautare
, Contributor

500 miliardari |
|

Florian Mihuţ

Florian Mihut.jpg
Avere: 14-15 milioane de euro Vârstă: 65de ani Reşedinţă: Bihor Domenii:Transporturi

Omul de afaceri orădean Florian Mihuţ lucrează în domeniul transporturilor frigorifice încă din 1976, iar în prezent controlează compania Frigoexpress, unul din jucătorii importanţi din piaţă. Admite că în ultimii doi ani a resimţit puternic efectele crizei, iar parcul auto al companiei a ajuns la 250 de camioane. Mihuţ recunoaşte că acest lucru se resimte şi în cifra de afaceri, care a scăzut de la 20 de milioane de euro în 2008 la 16 milioane anul trecut. „În 2007 am ajuns să avem un parc auto de 400 de maşini. Acum, însă, criza ne-a redus parcul auto la 250 maşini“, susţine cu amărăciune Mihuţ, care are şi propria firmă de comisionari vamali, cu puncte de lucru în Oradea, Borş, Episcopia Bihor şi Petea.

Pentru a rămâne competitiv în piaţă, omul de afaceri spune că a vândut doar maşinile vechi şi le-a păstrat pe cele noi. Recunoaşte, totodată, că una dintre principalele probleme pe care le-a avut de îndurat a fost presiunea preţurilor în piaţă. „Există multe camioane în piaţă, iar preţurile au tot scăzut, deşi  carburantul s-a scumpit  încontinuu. Acesta reprezintă circa 30% din costuri“, adaugă orădeanul. Cu toate acestea, Mihuţ nici nu vrea să audă de o posibilă înstrăinare a afacerii. „Nu m-am gândit niciodată să vând. Oricum, azi nu e momentul. În criză preţurile nu pot fi cele corecte. În plus, valoarea unei companii se poate afla doar atunci când există şi cumpărători“, îşi explică afaceristul decizia. Mihuţ povesteşte că din 2008 a oprit orice investiţie, iar pentru următorii doi ani nu şi-a mai propus creşterea parcului auto şi nici extinderea activităţii de logistică. “Am început un proiect pentru un spaţiu logistic pe circa 17.000 de metri pătraţi, dar am renunţat la construcţie concomitent cu acutizarea crizei financiare şi reducerea cererii pentru spaţii de depozitare. Totul este în stand-by pentru moment“, mai spune proprietarul Frigoexpress care a încercat să preia compania de la stat încă din 1992, dar doar spre sfârşitul anului următor a obţinut actele.

Chiar dacă recunoaşte că s-a dedicat o viaţă întreagă doar acestui sector (transporturi), Florian Mihuţ mai spune că are şi o altă pasiune. În timpul liber, afaceristul se dedică agriculturii şi familiei. Caii-putere sunt în parcarea firmei, iar ca maşini personale Mihuţ preferă Volvo. „Am o colecţie de Volvo din 1992 până în prezent. Conduc în prezent un model XC 90. Sunt maşini sigure şi pot spune că am străbătut cu ele lumea. Am ajuns până în Maraques“, adaugă afaceristul, declarându-se, totodată, impresionat de Maroc.

Preferă telefoanele model Nokia, dar simple. Şi de data aceasta, Mihuţ are o colecţie, dar modele vechi. Înclină către învăţământul privat pentru nepoţii săi şi spune că „învăţământul de stat s-a dus“.          

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii