
Florentina Taudor, General Manager, Renania
Forbes: Ce decizii de business a luat compania dumneavoastră de la izbucnirea epidemiei de coronavirus?
Florentina Taudor: Renania a fost prima companie care a dat informații, comunicate și mesaje despre mitologii urbane, clișee și erori pe care le face publicul larg, explicând și care sunt abordările corecte. Am fost primii care au deschis un hotline și-o pagină dedicată subiectului coronavirus, chiar cu câteva săptămîni înaintea oficialităților.
În primele săptămâni, am ales să răspund personal la întrebări și apeluri, pentru a calmă spiritele, a reduce panica și a le arată oamenilor, deopotrivă parteneri de business și consumatori finali – că suntem în mod genuin aproape de ei, de la „vlădică până la opincă”.
Din perspectiva business-ului am luat câteva măsuri strategice. Suntem un jucător și consultant important în România pentru produse de siguranță ocupațională.
Când a început nebunia coronavirus, ne-am trezit asaltați fie de comenzi de tip speculă – companii care doreau să cumpere stocuri întregi, pentru a revinde la suprapret – fie de comenzi din categoria cumpărăturilor compulsive. Le-am gestionat cu calm pe ambele.
Am vândut cantități rezonabile noilor veniți și-am conservat stocurile pentru clienții de linie, care operează în domenii cu toxicitate mare, unde măștile pentru protecția respiratorie, cu factor de protecție mare, sunt obligatorii și indispensabile. Altfel decât majoritatea, nu am mărit prețurile pentru produse care se aflau în depozitele noastre.
Suntem pe piață de 25 de ani, gândim pe termen lung, suntem alături de clienții de cursă lungă, dar și de cei noi, care au nevoie legitimă de consultanță, ghidaj și suport fără să tratăm momentul cu oportunism.
De asemenea, pentru noile importuri, unde furnizorii externi au mărit prețurile din start, întâi consultăm clienții dacă doresc sau nu produsele cu noile date și aducem în țară doar ce știm că oamenii sunt dispuși să cumpere.
Nu în ultimul rând, am făcut pentru companie un plan de reajustare proiectat pentru următoarele 6 luni și ne pregătim să facem același lucru și pentru parteneri, ca momentul post-criză să-i prindă pe toți pregătiți.
Forbes: Care sunt măsurile pe care compania dvs le-a luat în sprijinul angajaților de la izbucnirea epidemiei de coronavirus?
Florentina Taudor: Totul începe cu o informare corectă, cu o comunicare deschisă și constantă, așa că am bifat întâi asta. Apoi, dezinfectăm tot ce prindem, inclusiv corespondența venită pe calea aerului, folosind lămpi UV. Le-am oferit preventiv oamenilor tot ce înseamnă echipament de protecție, kituri cu dezinfectanți, necesare unei asemenea situații.
În magazine am oferit soluții de dezinfectare pentru vânzători și cumpărători deopotrivă. Am amânat cursurile de specializare față în față, le-am transformat în webinare și tot ce înseamnă întâlniri care pot fi rezolvate telefonic sau prin video-call. Am activat lucrul de-acasă, acolo unde s-a putut și oferim echipamentul adecvat tuturor partenerilor terți care ne vizitează în această perioadă.
Forbes: Care ar fi măsurile guvernamentale ce ar trebui luate în următoarea perioadă de timp pentru a atenua efectele negative ale coronavirusului asupra activității din sectorul în care activați?
Florentina Taudor: Traversăm o perioadă în care orice decizie neinspirată, luată într-un loc, percutează rapid și cu efect nefast în industrii și sectoare la care nici nu ne gândim. Este așa numitul „butterfly effect”, pus pe „speed dial”.
De exemplu, faptul că acum o imensă energie și mobilizare de resurse e alocată bolnavilor infectați cu coronavirus, care nu sunt însă în stare critică, mi se pare complet neinspirată.
Va veni probabil clipa în care vom avea mulți în stare critică, dar la momentul respectiv personalul medical va fi deja epuizat și multe resurse gata consumate. Distribuția eforturilor și resurselor invers proporțional cu gravitatea situațiilor va duce la efecte negative, de tip domino.
Consider în acest moment ca fiind critice două măsuri:
1. Testarea cât mai multor persoane care se află în izolare sau carantină și imediat împărțirea lor în pozitivi și negativi, iar cei negativi lăsați să se întoarcă în activitățile lor de bază, pentru că la o persoană aflată în izolare se află minim alte 3 persoane cu care a interacționat și care și acelea sunt în izolare.
2. Separarea cazurilor spitalizate grave de cele care nu au nevoie să fie spitalizate și doar consumă resurse (cum sunt cazurile asimptomatice).
În teorie, pentru o companie de safety, care trăiește din siguranța ocupațională, un asemenea eveniment e, în sine, o oportunitate de business. În realitate, panica această nejustificate are și va avea efecte economice dramatice asupra mediului de afaceri al României dacă autoritățile nu se / nu ne trezesc la realitate.
Forbes: Care sunt scenariile posibile pe care le vedeti pentru business-ul dvs dacă epidemia continuă și/sau ia amploare? Dar pentru întreaga economie românească?
Florentina Taudor: Noi avem deja niște direcții pe care suntem gata să mergem – am avut un antrenament serios la criză din 2008-2009. Nu e momentul să le dezvoltăm în presă, important e că ele există.
La nivel de economie locală și chiar macro, probabil digitalizarea și inovațiile din zona de mobilitate tech și tech, în general, vor cunoaște o evoluție spectaculoasă – știți cum se spune – nevoia te învață.
La nivel personal, nu cred în evenimente fundamental negative, orice monedă are două fete. Dacă evenimentul care a dus la extincția dinozaurilor n-ar fi avut loc, probabil n-am fi fost astăzi aici. Nu depinde decât de noi să vedem oportunități, acolo unde sunt pericole și să ne adaptăm într-un mod inteligent și uman la tot ce se întâmplă.