FacebookTwitterLinkedIn

Creșterea a fost determinată în principal de o lună mai cu mult mai călduroasă decât anul trecut.

„Achizițiile de aer condiționat rămân încă achiziții sezoniere. Vânzările au înregistrat creșteri încă din luna februarie a acestui an, dar luna mai, când temperaturile au fost mai ridicate decât anul trecut, s-a remarcat cu cea mai importantă creștere în valori absolute și relative”, spune Violeta Luca, CEO Flanco.

Legislația europeană a influențat și ea în acest an vânzările de aparate de aer condiționat, în special în rândul cumpărătorilor sensibili la oferte speciale. Directiva europeană ErP 2009/125 CE  a impus standarde ridicate de eficiență energetică, în care vechile modele de aparate de aer conditionat, cu compresor ON/OFF nu se mai încadrează. Aparatele care nu respectă standardele impuse, de eficiență energetică, nu vor mai fi comercializate din 2014, astfel încât anul acesta se lichidează toate tipurile de aparate neconforme cu noua legislație – fapt care a determinat formularea de oferte de preț foarte atractive.

„Mediatizarea schimbarilor impuse de directiva europeană a determinat creșterea vânzărilor de aparate ON-OFF, mai accesibile ca preț, care reprezintă peste 80% din totalul vânzărilor de aparate de aer condiționat. Pe de altă parte, și noi ne-am pregătit din timp cu stocuri de echipamente pe toate categoriile de preț și cu oferte competitive de montaj, așa încât am putut valorifica această nouă tendință”, explică Violeta Luca.

Cum beneficiile aduse de aparatele noi, cu tehnologia Inverter, sunt mai mari, și vânzările acestora au crescut.

„In totalul vânzărilor Flanco de aparatele de aer condiționat, cele cu Inverter au avut o evoluție pozitivă în prima jumătate a anului, ajungând la 13% față de 8% în 2012. Economia poate fi privită din două perspective: prima este cea imediată, care derivă din oferta de preț și este evidentă în cazul aparatelor on/off; cealaltă este cea pe termen lung, datorată eficienței energetice a aparatelor cu tehnologie Inverter”, a mai spus CEO-ul Flanco.

Noile aparate cu tehnologie Inverter asigură un consum cu 30% mai mic față de cele vechi. Ele includ tehnologii și aplicații care aduc beneficii majore comparativ cu vechile produse.

 Multe dintre aparatele de acest tip din portofoliul Flanco au filtre performante cu carbon activ Hepa, sau cu S-plasma Ion, care asigură calitatea și puritatea aerului din încăperi.

Zgomotul unităților exterioare este diminuat considerabil, temperatura din interiorul locuinței este reglată la nivelul dorit într-un interval de timp cu până la 15% mai scurt, iar emisiile de CO2 sunt reduse.

Preferința românilor pentru aparatele de aer condiționat de 12.000 de BTU a rămas constantă, ponderea acestora situându-se în prima parte a anului între 70-75% din total piață, conform estimării Flanco.

“Pentru a doua jumătate a anului, vânzările depind de evoluția temperaturilor, dar creșterea totală a pieței, datorată cumulului de factori – legislație, oferte atractive și montaj prompt – se va menține, probabil, la un nivel total de 15% față de anul trecut”, adaugă Violeta Luca.

Investiția într-un aparat de aer condiționat pleacă de la valoarea de 999 de lei și poate ajunge până la 4.799 lei.