Cautare
, Contributor

I'm a News Editor at Forbes Romania, with a focus on covering automotive and transportation, as well as other industries. Have any news tip? Drop me an email at iulian.luca@forbes.ro

Macroeconomie |
|

Fitch Ratings: Criza politică din România ar putea perturba eforturile de consolidare fiscală

Agenţia de evaluare financiară avertizează că eforturile de consolidare fiscală, esențiale pentru rezolvarea perspectivelor negative asupra ratingului „BBB-” al României, ar putea fi perturbate de căderea guvernului de coaliție.
Fitch Ratings

Creşterea economică susţinută şi finanţarea din fondul Next Generation EU prezintă în continuare o cale potenţială către reducerea deficitului, dar perspectivele de abordare a rigidităţilor fiscale s-ar putea deteriora, transmit reprezentanții celei mai mari agenţii de rating.

„Fitch a afirmat în repetate rânduri că evoluţia finanţelor publice reprezintă principalul factor care influenţează ratingul României. O acţiune pozitivă de rating ar necesită încredere că autorităţile vor implementa planuri fiscale credibile care să stabilizeze raportul datorie guvernamentală/PIB pe termen mediu. Lipsa progreselor în implementarea refomelor, care să conducă la o creştere mai rapidă decât se preconizează a datoriei publice, ar putea conduce la o acţiune negativă de rating”, subliniază agenţia de evaluare.

Ratingul „BBB minus” atribuit în prezent României de Fitch este ultimul calificativ din categoria „investment grade”, o eventuală retrogradare cu o singură treaptă, posibilă având în vedere perspectiva „negativă”, ar duce ratingul României în zona „junk”, adică sub pragul recomandat investiţiilor.

Următoarea revizuire a ratingului suveran al României este programată de Fitch pe 22 octombrie.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii