FacebookTwitterLinkedIn

Prin acest program se oferă o alocație financiară nerambursabilă în cuantum de maximum 50.000 de lei pentru fiecare companie, dar nu mai mult de 90% din valoarea cheltuielilor eligibile. Cel mult 500 de firme pot primi, anual, acești bani.

Pentru perioada 2017-2020 este prevazut un buget total de 71 milioane de lei, din care suma alocata acestui an este de cinci milioane de lei.

Completarea cererii tip pentru înscrierea în program, în vederea obținerii finanțării se face on-line pe site-ul www.aippimm.ro, începând cu 31 iulie, ora 10.00, sistemul de aplicații fiind deschis până vineri 4 august, ora 20.00.

Acordarea finanțării se realizează în baza criteriului „primul venit – primul servit”, în limita bugetului.

„Inițiativa, deosebit de utilă pentru IMM-uri, oferă, pentru prima oară, posibilitatea firmelor de a participa individual la târguri și misiuni economice. Totuși, este important de precizat că perioada de aplicare de cinci zile este foarte scurtă, iar alocarea de numai cinci milioane de lei asigură finanțarea a doar 100 de beneficiari și nu 500 cât este menționat în cadrul procedurii. Solicităm ca lansarea viitoare să aibă loc așa încât firmele să poată participa la târguri și misiuni pe parcursul întregului an. În prima zi au aplicat 163 de firme, ceea ce reflectă faptul că programul este foarte atractiv, firmele fiind interesate de interaționalizarea activității lor. Astfel, solicităm suplimentarea cu un buget aferent susținerii a încă 400 de firme”, a declarat Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

Se poate beneficia de finanțări în valoare maximă de: 30.000 de lei pentru participări individuale la târguri și expoziții internaționale, organizate în străinătate, cu stand propriu, altele decât cele organizate în baza OUG nr. 120/2002 privind aprobarea Sistemului de susținere și promovare a exportului cu finanțare de la bugetul de stat, republicată. O sumă de cel mult 15.000 de lei pot accesa firmele pentru participări individuale la misiuni economice organizate în străinătate, altele decât cele organizate în baza OUG nr. 120/2002.

Finanțarea de cel mult 10.000 de lei este acordată pentru crearea identității vizuale a unui IMM (marcă și/sau siglă și/sau slogan), pentru realizarea unui site sau aplicație, pentru prezentarea activității solicitantului și a produselor promovate, în limba română și limba engleză/ altă limbă de circulație internațională pieței căreia i se adresează. De asemenea, cel mult 10.000 de lei se vor acorda pentru participări ale angajaților la cursuri de pregătire, în țară și/sau în străinătate, în domeniul tehnicilor de promovare a produselor/serviciilor pe noi piețe, pentru analize și studii de piață, precum și pentru alte tipuri de activități de promovare și susținere a internaționalizării.