FacebookTwitterLinkedIn

IREWIND, firma care a dezvoltat un sistem de filmare inteligentă pentru sportivi, va vinde acţiuni în valoare de 4 milioane de euro unor „nume sonore” din businessul internaţional, potrivit declaraţiilor lui Bogdan Mănoiu, co-fondatorul start-upului elvețian şi acţionarul majoritar. Printre acţionarii actuali se numără şi miliardarul român Mircea Tudor, iar firma a fost evaluată de o companie canadiană la 10,8 milioane de euro.

IREWIND, sistemul de filmare inteligentă creat o echipă din România, a câştigat în 4 aprilie marele premiu al Salonului de Inventică de la Geneva și premiul categoriei „Design industrial”, cu invenția “OnAirCamera – Smart Pole”.

Sistemul IREWIND realizează streaming (retransmitere) video de pe mai multe camere concomitent și furnizează utilizatorilor filme personalizate, gata editate în cloud. Inovația denumită IREWIND “OnAirCamera” transmite filmele realizate cu ajutorul unor stâlpi dotaţi cu camere direct către smartphone-ul utilizatorului, fără a fi nevoie de stocarea acestora în cloud.  „Ce facem noi este similar cu ce a făcut Polaroid pentru fotografii”, declară Mănoiu. Start-upul elvețian a fost susținut de o echipă de dezvoltare din România și de parteneriate strategice cu producători globali de hardware.

În prezent, tehnologia este disponibilă pe pârtia din Predeal , unde instalarea a 14 camere a costat în jur de 60.000 de euro. Firma este în negociere şi cu staţiuni celebre precum Davos sau Crans Montana, unde proiectele pot ajunge la milioane de euro.

Tehnologia IREWIND a fost validată, tehnic și comercial, atât pe pârtii de ski, cât și la maratoane sau evenimente de ciclism, în parteneriat cu Orange România, Red Bull, Skoda sau Axis Communications. Filmele personalizate au generat zeci de mii de descărcări şi distribuiri pe reţele sociale.

IREWIND  este complementar tuturor tehnologiilor deja existente ce permit filmarea individuală. Aplicaţia este gratuită pentru utilizator şi are utilizări multiple, de la turism (filmarea turiştilor în timp ce vizitează un obiectiv turistic), la Salvamont (care poate urmări pistele în timp real).