FacebookTwitterLinkedIn

Finanţele au anunţat de anul trecut că vor să împrumute în perioada ianuarie- aprilie 2013 între 18 şi 20 miliarde lei prin vânzarea de titluri de stat pe piaţa internă. Aproape un sfert din acea sumă, respectiv 4,6 miliarde lei erau planificate pentru luna ianuarie. Administratorii datoriei publice au atras deja, în primele şapte licitaţii din ianuarie, 10,28 miliarde de lei, la care se adaugă cele 502,5 milioane de euro de astăzi. Iar până la finalul lunii, Finanţele mai au planificată o operaţiune pentru obligaţiuni pe 10 ani în lei, în valoare de 600 de milioane de lei.

Suma atrasă astăzi de Ministerul Finanțelor este de trei ori mai mare decât valoarea indicativă, iar randamentul mediu de 3,14 % pe an reprezintă cel mai mic nivel pentru această maturitate. Subscrierile s-au ridicat la 807,6 milioane euro.

JPMorgan Chase a anunţat recent că datoria în lei a României este eligibilă pentru a fi inclusă de la 1 martie în indicele GBI-EM al grupului financiar american. Banca britanică Barclays a anunţat în luna noiembrie a anului trecut că va adăuga în martie România şi Nigeria la indicele Barclays pentru obligaţiuni în monede locale ale ţărilor emergente.

În acest an, Guvernul are un necesar brut de finanţare de 14,9 miliarde de euro.